Spermiyogram Nedir? Nasıl Yapılır? Yöntemde Dikkat Edilecekler

Yazar Cem ÖzlükÜrolog • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

Spermiyogram, meninin laboratuvar ortamında sayısal olarak ve nitelik olarak özelliklerini ortaya koyan bir testtir.

Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kişilere yapılır. Korunmasız olarak gerçekleşen cinsel birleşmelerde çocuk sahibi olamayan çiftlerde ilk tercih edilmesi gereken testtir.

Spermiyogram Testinde Dikkat Edilecekler

Teste girecek kişiye yazılı ve sözlü olarak gerekli bilgiler verilmelidir. Test yapılmadan en az 3-4 gün öncesinden cinsel ilişkiye girilmemelidir. Bunun yanı sıra boşalma ya da sperm çıkışı olmamalıdır.Spermiyogramtestini yaptıracak olan kişinin stresten uzak kalacağı ve rahat edeceği bir ortam sağlanmalıdır.

Teste girmeden önce idrar varsa yapılmalıdır ve aynı zamanda ellerin de yıkanması gerekir. Sperm testinde sperm veren kişi laboratuvarlarda bulunan geniş kaplar içerisine mastürbasyon yaparak kabı doldurur. Bu kaba meni dışında herhangi bir yabancı maddenin karışmaması gerekir.

Eğer laboratuvar dışında sperm verilmesi gerekiyorsa, en geç yarım saat içerisinde ve sıcaklığı korunmak şartıyla laboratuvara ulaştırılmalıdır.

Testlerin doğru bir şekilde çıkabilmesi için örneklerin en az 3-4 hafta ara ile verilmesi gerekir ve en az 2 farklı örneğin alınmış olması gerekir.

Spermiyogram Testinde Nelere Bakılır ve Sonuçlar Nasıl Değerlendirilir?

Konunun uzmanları tarafından yapılan bu testlerde test sonuçları ayrıntılı bir şekilde yorumlanır. Sperm sıvısında; miktarına, rengine, kokusuna, akışkanlık süresine, laboratuvarlarda belirlenen saatlerdeki hareketlilik oranlarına, sperm sayısına, lökositlerin ya da mikroorganizmaların olup olmaması yönünden incelenir.Spermiyogramtestinde;

Test sonuçlarında sperm hücrelerinin bulunmaması her zaman için sperm üretiminin olmadığını göstermez. Bazı durumlarda spermi meniye taşıyan kanalların tıkanması sonucunda sorun varmış gibi görünebilir.

Dünya sağlık örgütünün belirlediği kriterler çerçevesinde sperm özelliklerinin aşağıdaki gibi olması gerekir:

  • Sperm miktarı ve hacmi 1,5-6,0 mililitre arasında olmalıdır.
  • Spermin PH değeri 7,2 değerinin üzerine olması gerekir.
  • Sağlıklı bir menide toplam sperm sayısı 39 milyon adetten fazla olmalıdır.
  • Her mililitrede 15 milyondan fazla sperm olması gerekir.
  • Şekil olarak spermlerin %4 üzerinde normal olması gerekir.
  • Spermler %40 üzerinde hareketli bir yapıya sahip olmalıdır.
  • İltihap hücreleri olarak bilinen Lökosit hücrelerinin mililitrede 1 milyondan daha az sayıda olması gerekir.
  • Sperm canlılığı (viability) %58 oranından daha fazla olması gerekir.

Sperm Sayısını ve Kalitesini Hangi Faktörler Etkiler?

Stres ve alkol sperm üretiminin baş düşmanıdır. Genelde cinsel perhiz yapan insanlarda sperm sayısı fazla olur ve kalitesi de iyidir.

Mevsimsel hastalıklar sperm sayısını ve kalitesini olumsuz yönde etkiler. Hormonlu yiyecekler de sperm kalitesini ve sayısını olumsuz yönünde etkiler. Hava kirliliği, ilaç kullanımı, testisleri çok fazla ısınan kişiler ve bazı kimyasallara maruz kalan kişilerde de sperm kalitesi düşük olarak görülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)