Spermleri Korumak İçin Neler Yapılmalı?

Yazar Fatih ÇanaklıÜrolog • 24 Eylül 2018 • Yorumlar:

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Çanaklı, bekâr veya henüz çocuk sahibi olmamış ya da ailesini tamamlamamış erkeklerin, spermlerini korumak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini özetledi.
Dr. Fatih Çanaklı, her 100 çiftten 15’inin farklı nedenlerle çocuğu olmadığına değinerek, yaş, yaşam tarzı ve çeşitli enfeksiyonların yanı sıra, sperm sayısı ve kalitesinin de çocuk sahibi olamamada etkili rol oynadığını belirtti. Dr. Çanaklı, 9 maddede erkeklerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle özetledi: “Varikosel: Erkeklerin yüze 15-20’sinde görülen varikosel (testis damarlarındaki genişleme) spermi bozabilir. Spermin normal olduğu varikoselli genç yetişkinler yılda bir kez sperm sayımı testi yapılmalıdır. Sperm testinde bozulma mevcutsa ameliyat gerekebilir. İç Çamaşırı: Erkeklerin dar iç çamaşırı (slip külot) giymeleriyle testislerin vücuda daha yakın durduğu ve ısınarak sperm üretimini etkilediği fikrini destekleyen kanıt yoktur. Kişi hangisiyle rahat ediyorsa, o tarzda iç çamaşırı (dar veya bol) giyebilir.

CEP TELEFONU VE DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR
Cep telefonu ve wi-fi cihazlar konusunda da dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Dr. Çanaklı, “Cep telefonları testislerden mümkün olduğunca uzakta tutulmalı ve taşınmalıdır. Yapılan deneylerde sperm hücrelerinin, telefona veya diğer elektromanyetik dalgalara maruz bırakıldığında, hasar gördüğü tespit edilmiştir” dedi.
Dr. Çanaklı aynı şekilde dizüstü bilgisayarlarında kucakta kullanılmaması gerektiğini söyledi. Dp. Dr. Fatih Çanaklı, “Dizüstü bilgisayarlarının kucakta kullanımıyla testislerde belirgin sıcaklık artışı ve sperm hasarı oluştuğu bilinmektedir. Bilgisayar altına konan bir yastıkla da bu sorun düzeltilemez. Her türlü bilgisayar kucakta değil, masa veya sehpa gibi bir eşyanın üzerinde kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

SİGARA VE ALKOLE DİKKAT
Sıcak banyolar ve saunanın üreme sağlığına etki edebileceğini aktaran Dr. Çanaklı, “Testisler vücut dışındaki yerleşimlerinin avantajıyla, sıcak saunalardaki ısı artışından çok etkilenmeyebilir. Ancak hamam ve kaplıca havuzlarındaki gibi sıcak suyla çepeçevre temas olursa oluşan sıcaklık üreme sağlığını etkileyebilir. Uzun süreli ve çok sıcak banyolardan kaçınmak önerilir” ifadelerini kullandı. Kimyasallar ve sigaranın da spermleri etkileyebileceğini ifade eden Dr. Çanaklı, “Bazı ilaçlar ve sigara içiciliği sperm kalitesini ciddi etkilemektedir. Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerin sigarayı tamamen bırakması kuvvetle önerilir. Sigara spermin sayı, hareket ve şeklini bozmasının yanı sıra, sperm DNA’sında da hasara yol açar” şeklinde konuştu.
Dr. Çanaklı, alkol kullanımı konusunda da uyarıda bulunarak, “Alkol ve madde kullanımı, erkekte sperm kalitesini ve testesteron hormonu düzeylerini düşürebilen faktörlerdir” dedi.

SPERM ÜRETİMİNİ TAMAMEN YOK EDEBİLİR
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Çanaklı, erkeklerin, spermlerini korumak için dikkat etmeleri gereken diğer maddeyi ise şöyle açıkladı:
"Vücut geliştirici anabolik steroidler ve hormonlar: Vücut geliştirme ve fitness sporlarını yapanlar ne yazık ki yaygın olarak (masum olduğunu düşündükleri) hormon ilaçlarını kullanmaktadırlar. Kortizol ve testesteron türevleri sperm üretimini tamamen yok edecek kadar ciddi etkileri oluşabilir. Çocuk isteği olanların bu tür hormonları kullanmaması önemlidir.”

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatih Çanaklı Üroloji, Çocuk Ürolojisi, Androloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Fatih Çanaklı

Üroloji, Çocuk Ürolojisi, Androloji Op. Dr.

Randevu al