Spinal Dar Kanal

Yazar Suat CanbayBeyin Ve Sinir Cerrahı • 3 Nisan 2018 • Yorumlar:

Spinal dar kanal omuriliğin içinden geçtiği kanalın daralmasıdır. Böylece omurilik ve sinirlerde sıkışma olur ve buna bağlı olarak belirtiler ortaya çıkar. Spinal dar kanal daha çok ileri yaş grubunda görülen bir hastalıktır. Omurganın yaşlanması ile ilgili olarak ligamenlerde ve faset eklemlerde kalınlaşma, kireçlenme, diskte bombeleşme sonucunda omurilik kanalı daralır. Nadiren doğuştan spinal kanalı dar olan insanlar vardır. Bu insanlarda dar kanal belirtileri geç yaşlarda görülebilir. En sık belde ve daha sonra boyunda, nadiren de sırt bölgesinde görülen bir hastalıktır. Hem bel hem de boyunda aynı zamanda görülme olasılığı ise % 30'dur.

Lomber dar kanalda (bel) hasta bir süre yürüyüp dinlenmek zorunda kalır. Bu yürüme süreleri giderek kısalır. Öne eğik yürür. Bel ve bacak ağrıları olur. Daha sonra bacaklarında uyuşma, karıncalanma ve kuvvet kaybı gelişebilir. İdrar ve büyük abdestini kontrol etmekte zorlanabilir.

Servikal dar kanalda (boyun) her iki kol ve bacağında uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı ve dengeziz yürüme olur.

Spinal dar kanal hastalığında asıl tedavi cerrahidir. Yani omurilik kanalını genişletecek başka bir tedavi şekli yoktur. Hastanın ne zaman ameliyat olacağına hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve radyolojik tetkiklere göre karar verilir; nasıl bir ameliyat yapılacağı planlanır. Hastanın ameliyattan sonra takibi, altıncı haftadan sonra karın ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizlere başlaması ve fizik tedavi önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suat Canbay Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)