Spor Yaparken Nasıl Beslenmeliyim?

Yazar Aysun İpekDiyetisyen • 16 Nisan 2018 • Yorumlar:

Spor salonlarına başvuran kişilerin beslenme konusundaki eksik bilgileri hem istedikleri kilo kaybını sağlayamamalarına aynı zamanda spor yaparken performanslarının olumsuz etkilenmelerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle amatör spor yapıyor olsanız dahi mutlaka beslenme modelinizi oluşturmalı, günlük tüketmeniz gereken besinler ve miktarları hakkında bilgi edinmelisiniz.

Yüksek protein alınmalı mı?

Spor yaparken yağ yakımını desteklemek adına uygun miktarda yağ, karbonhidrat, protein tercih etmelisiniz. Yağ grubunu beslenmenizden çıkarmak, karbonhidrat almamaya çalışmak, proteini çok yüksek miktarlarda tercih etmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Spor yaparken protein gereksiniminiz arttığı gerçeği, herkesin aynı miktarda protein almasını gerektirmez. Beslenmenizde mutlaka derisiz tavuk, süt, derisiz hindi eti, balık ve yumurtaya yer verin bu besinler en iyi protein kaynaklarıdır. Eğer et tüketmiyorsanız yerine nohut, fasulye, mercimek, tofu, kinoa, kuruyemiş ve tohumlar, süt, yoğurt, yumurta tercih edebilirsiniz.

Az yağlı beslenin!

Yağı tamamen beslenmenizden çıkarmak hatadır. Bazı vitaminlerin vücutta kullanılması için yağın beslenmenizde bulunmasına önem gösterin. Tükettiğiniz yağ tipini değiştirmeniz gerekli ve yeterlidir. Zeytinyağı, avokado, badem, ceviz gibi yağlı tohumları tercih edebilirsiniz.

Doğru miktarda karbonhidrat şart!

Beslenme düzeninizde yeterince karbonhidrata yer vermek kas dokularınızın korunmasını ve yağ yakabilmenizi sağlar. Spordan yaklaşık 2-2,5 saat önce karbonhidrat ve protein içeren bir ana öğün tercih edin. Spor sonrası kas onarımı için uygun miktarda karbonhidrat alımı büyük önem taşır. Aksi halde egzersiz sonrası dokularınız yıkıma uğratacaktır. Karbonhidrat tercihinizi tam tahıllı ürünler, taze meyve, kuru meyve, yulaf, karabuğday gibi besin ve besin gruplarından yana kullanın.

Spor yaparken mutlaka olmalı!

Spor yaparken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan biri vücudun kaybettiği suyu yerine koymaktır. Ezgersiz koşulları ve terleme oranınıza göre sıvı ihtiyacınız değişebilir. Kaybettiğiniz sıvıyı yerine tam anlamıyla koymak mümkün olmayabilir fakat egzersiz sonrası düzenli su içerek aşırı sıvı kaybını engelleyebilirsiniz. En basit yolu spordan önce ve sonra tartışmaktır. Kaybettiğiniz her yarım kilo başına 1-2 bardak su tüketiniz. Spor öncesinde sıvı ihtiyacını karşılamış olmanız gerekmektedir. Aşırı sıvı yüklemelerinden kaçının. Soluk sarı renkte idrar uygun miktarda su tükettiğinizin bir göstergesidir.

Spor yaparken sonuçların istenilen düzeyde olmasında %70 beslenme % 30 sporun etkisi olduğunu unutmayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)