Stres Nedir?

Yazar Muhammed Enes İmert • 24 Ocak 2019 • Yorumlar:

Yaşantımızda çeşitli stres faktörleriyle baş başa kalmaktayız. Durumlara bağlı olarak yoğunlukları değişmektedir. Bir kitabı okurken bile gözlerimizle kelimeleri takip etmekte ve okuduğumuz bilgileri bir işleme tabi tutmaktayız. Beynimiz karmaşık fonksiyonlar görmesine rağmen sürekli çalışmaktadır. Teknik olarak hepimiz sürekli stres deneyimi geçirmekteyiz ve listemize devamlı bir şeyler eklemekteyiz. O zaman stres bireyin kendini huzursuz veya baskı altında hissettiğinde verdiği fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranışsal tepkiler bütünüdür.

Günümüzde vücudumuz tehlikelere karşı otomatik tepkiler vermektedir. Her gün karşılaştığımız olaylar beyindeki hipotalamus yani stres merkezini devreye sokmaktadır. Sosyal ilişkilerimizde yaşanılan olaylar(küslükler, çıkar çatışmaları), ebeveyn problemleri(ailesel çatışmalar), okul sıkıntıları(ödev, not, arkadaşlık ilişkileri), eş( fiziksel, ruhsal problemler) ile yaşanılan problemler, trafikte yaşanılan kargaşa( şerit ihlalleri, kaza) vs. gibi birçok konu hayatımızda strese sebebiyet verebilmektedir. Stresin fiziksel göstergeleri ne olursa olsun psikolojik sorunlar oluşturmaktadır. Strese maruz kalan birey hipotalamusun adrenal bezlerine etki eden hormonları salgılayan bezleri uyararak şiddetli fiziksel tepkilere sebebiyet vermektedir. Stresin olumlu ya da olumsuz özellik gösteren yanının tepkileri birbirine benzese de olaylara karşı yorumlamamız farklılık gösterebilmektedir. O zaman stres tepkilerimizi yanlış değil de doğru tarzda yönetebilirsek olumlu sonuçların oluşmasına sebep olabilmektedir.

Stres belirtilerinden de bahsedecek olursak eğer, ruhsal, sosyal, zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak nitelendirmekte fayda vardır. Ruhsal belirtileri arasında kin tutma, hayatın anlamının kaybolması, boşluk hissiyatı, sosyal belirtilerinden bahsedecek olursak; yalnızlık, geri çekilme, toleransı olmamak, ilişkisel problemler gibi, zihinsel belirtilerinden bahsedecek olursak; sık sık hatırlamada güçlük, düşüncelerin zihne hücum etmesi, karamsarlık, duygusal belirtilerinden bahsedecek olursak; kızgınlık, depresyon, üzüntü hali,  sakinleşememe heyecan duyamama vs. gibi fiziksel belirtilerinden bahsedecek olursak; kalp çarpıntısı, titreme, kas gerilmesi sırt ağrıları vs gibi belirtileri mevcuttur.

Peki stres ile başa çıkma nasıl olmalıdır?

-Zararlı maddelerden uzak durun. (sigara alkol uyuşturucu madde). Bu maddelere o an stresi uzaklaştırdığı sanılarak başvurulur fakat ileride daha büyük stresli yaşam olaylarına yol açabilmektedir.

-Egzersiz yapın ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmekte fayda var.

-Zihninizde size zarar veren olaylardan uzak durmayı deneyin ve daha gerçekçi ve olumlu düşünmeye çalışın.

-Eğlenceli vakit geçirmek sizin mutlu hissetmenize ve işlevselliğinize katkıda bulunacaktır.

-Ev hanımı iseniz günlük işlerinizin yanında vakit geçirmekten hoşlandığınız bir başka iş ile zihninizi dağıtmaya çalışın.

-Boş zamanlarınızı kaliteli geçirmek yarar sağlayacaktır. Örneğin; kitap okumak, bulmaca çözmek vs gibi

Yukarıda saydığımız örnekler kısa veya uzun vadede işe yarayabilir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve üstesinden gelinebileceğini düşünmüyorsanız profesyonel ruh sağlığı uzmanlarından yardım almak kaliteli yaşamanıza olanak sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)