Suyun Önemi

Yazar Selin Cengiz • 10 Nisan 2023 • Yorumlar:

Su, hayatta kalmamızı sağlayan en önemli yakıttır. Oysa biz çoğu zaman suyun önemini fark etmemekle birlikte, sadece susadığımız zamanlarda su içmeyi aklımıza getirmekteyiz. Vücuttaki su eksikliğinin en temel göstergesi susamak olsa da dikkat dağınıklığı, baş ağrısı gibi şikayetlerin temelinde de günlük ihtiyacımızı karşılamamak yer almaktadır. Vücudumuzda bulunan su oranının yaşa ve cinsiyete bağlı olarak yüzde 45 ila 70 aralığında olmaktadır. Su, öncelikle vücudumuzun temizlenmesi ve organların işlevini sürdürebilmesi için gerekmektedir. Suyun hücrelere besin ve oksijen taşınması ile vücut ısınının düzenlenmesinde de etkili olmaktadır. Bu nedenle su içmek için susamayı beklememek gerekmektedir. Çünkü su ihtiyacını karşılamamak çeşitli sorunları da beraberinde getirmektedir.

Vücudumuzdaki su yüzdesi doğduğumuz günden itibaren yaşımız ilerledikçe azalmaktadır. Susama hissi, vücudumuzun sahip olduğu su miktarının yüzde 1-2 oranında azalmasına karşı verdiğimiz fizyolojik bir tepki olmaktadır. Bununla birlikte, susuzluk nedeniyle gün içinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı gibi birçok sorun yaşanabilmektedir. Fazla miktarda su kaybedilmesi ise ‘dehidratasyon’ olarak tanımlanmaktadır. Vücudumuzdaki suyun yüzde 10’unun kaybedildiği durumda hayati bir tehlike yaşanmaktadır. Bu sorunları yaşamamak için düzenli su tüketimine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Günlük su tüketimi hesaplama

Su konusunda kafa karıştıran soruların başında “Günde ne kadar su içmeliyim?” gelmektedir. Günlük su ihtiyacının kişinin ağırlığına, fiziksel aktivite ve sağlık durumuna göre değişmektedir. Ortalama olarak kilogram başına 30-35 ml su tüketimi kişinin günlük ihtiyacını karşılamaktadır. Bununla birlikte ortalama olarak günde 8-12 su bardağı tüketmek ise su ihtiyacınızı karşılayabilmektedir. Aynı zamanda, su ihtiyacı idrar renginizi kontrol ederek de takip edilebilmektedir. Eğer idrar renginiz koyu ise yeterli su içmediğiniz yorumunu yapabilirken, eğer idrarınız berrak bir görünümde ise sıvı dengeniz normal anlamına gelmektedir.

Suyun Faydaları

1. Cildin en temel besin kaynağıdır

Yeterli miktarda su tüketimi cildin elastik bir yapıya sahip olan dokusunu korumakla birlikte cildin parlak ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle düzenli su tüketen kişilerdeki cilt kırışıklıklarında gözle görülür azalmalar tespit edilmektedir. Çünkü su, vücudumuzu içerden temizlemek ile birlikte cildimizi de nemlendir ve canlı tutmaktadır.

2. Anne sütünü artırır

Su tüketimi hamileler ve yeni doğum yapan kadınlar için daha da büyük önem taşımaktadır. Hamilelik dönemi ve sonrasında su tüketiminin ortalama 2,5-3 litre olması gerekmektedir. Hamilelik döneminde yeterli miktarda su tüketimi vücuttaki ödemin atılmasına, ideal ağırlık artışına ve cilt dokusunda oluşan sorunları önlemeye destek olmaktadır. Doğumdan sonraki dönemde ise en doğal süt yapan madde sudur ve anne sütünü arttırmaktadır.

3. Ödem oluşumunu engeller

Vücudun doğal işlev ve fonksiyonları ile oluşturduğu atıkların vücuttan uzaklaştırılabilmesi için iyi ve sağlıklı bir dolaşım gerekmektedir.Bu dolaşımının çalışması yeterli miktarda su tüketimi ile mümkün olmaktadır. Düzenli ve dengeli beslenmeyen, aşırı miktarda ilaç kullanan, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip ya da stres yükü fazla olan kişilerin yeterli miktarda su tüketmediğinde vücutlarında daha fazla ödem problemi yaşayabilmektedir.

4. Metabolizma üzerine etkilidir

Su; kilo yönetimi, metabolizmayı hızlandırma, iştah kontrolü ve doygunluk hissi üzerinde de oldukça etkili olmaktadır. Kilo problemi olanların beslenmelerine dikkat ederken günlük su tüketimine de özen göstermeleri gerekmektedir. Yeni yapılan çalışmalarla elde edilen veriler, yeterli su tüketiminin metabolizmayı 1-1,5 saatlik bir zamanda yüzde 24-30 oranında hızlandırabildiği ve kalori harcamasına yarar sağladığı yönünde etki etmektedir.

5. Bağırsakların çalışması için gerekli

Bağırsaklarımızın düzenli ve aktif olarak çalışabilmesi, yeterli miktarda lif ve posa alımına, fiziksel aktivite ve yeterli miktarda su tüketimine bağlıdır. Bu üç koşuldan birinin eksik olmasının sistemi olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle bağırsak sorunu yaşayanlar su tüketimine daha fazla önem vermesi gerekmektedir.

6. Hastalıklarla savaşta destek 

Su, vücuttaki toksinlerle savaşmak ve vücudun bu toksinlerden arındırmak için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.Yeterli su tüketiminin özellikle üriner sistem enfeksiyonları, böbrek taşı oluşumunun önlenmesi ve enfeksiyona neden olan bakterilerin temizlenmesi ile hipertansiyonun önlenmesine fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte su; solunum yollarını temizler, alerji ve soğuk algınlığı durumu üzerinde oldukça etkilidir. Dolayısıyla oluşabilecek olan pek çok hastalığa da yatkınlığı azaltmaya fayda sağlayıp vücudun iç dengesini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)