Su Çiçeği Hastalığı Nedir?

Su çiçeği varisella-zoster adlı virüsünün yol açtığı, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateşle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği hastalığına yakalanan çocukların yarısında yüksek ateş, şiddetli kaşıntı ve rahatsızlığa sebep olan döküntüler, sıvı kaybı veya baş ağrısı gibi semptomlar görülür. Ülkemizdeki su çiçeği vakalarının %95’i 15 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın kuluçka dönemi 2 ila 3 hafta sürer ve üçüncü haftadan itibaren belirtiler kendini gösterir. Grip şeklinde başlar, yüksek ateş ve deride sivilceler ortaya çıkar. Sivilceler daha sonra kaşıntı yaratan döküntülere yol açar. Döküntüler kaşıntılı ve farklı boylardadır ve içinde sıvı vardır. 5-6 günlük bir süre içinde kabuklanarak kurur ve bulaştırıcılığını kaybeder. Gözlerde ve ağız içinde de döküntüler oluşabilir.

Su çiçeği vakalarının büyük bir çoğunluğu 15 yaşından küçük kişilerde görülür. Sivilce görünümündeki yaralar su toplama döneminden sonra kabuklanarak iyileşir ve süreç, genellikle bir hafta sürer. Kaşıntı sebebiyle yaraların dağılıp enfekte olması deride kalıcı izlere neden olur.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan bir virüstür. Doğrudan temas ya da enfekte kişinin hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya yayılan virüsün diğer kişiler tarafından solunmasıyla bulaşır. Teması izleyen ilk dört gün içerisinde virüs üst solunum yolu lenf bezlerine yerleşerek çoğalmaya başlar. Yedinci günde karaciğer ve dalak başta olmak üzere diğer organlara dağılarak çoğalmaya devam eder. On dördüncü günde hastada ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, halsizlik gibi genel belirtiler görülür.

Su Çiçeği Bulaşıcılık Süresi

Hasta, ilk döküntülerin görülmesinden 1-2 gün evvelinden başlayarak, vücuttaki tüm içi sıvı dolu döküntüler kabuk bağlayana kadar geçen zaman aralığında hastalığı bulaştırmaya devam eder. (6-8 gün)

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su çiçeği, çocuklarda genellikle 5-10 gün boyunca süren bir hastalıktır.

Su Çiçeği İzi Kalırmı?

Su çiçeği hastalığı iz bırakmadan iyileşir. Yaraların kaşınması sırasında mikrop kapılırsa izler kalabilir.

Su Çiçeği Zararları

Suçiçeği nadiren komplikasyona yol açabilir. Deri, deri altı dokuları, akciğerler, eklem yerleri gibi vücudun değişik bölgelerinde ya da kanda görülen bakteriyel enfeksiyonlar, su çiçeği hastalığına bağlı olarak oluşabilecek komplikasyonlardır.

Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Olur?

Su çiçeği geçiren çocukların büyük bir bölümüne anti-viral tedavi uygulanması gerekmez. Tedavi, ateşi kontrol altında tutmak ve derideki döküntülerde ikincil bir bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkmasını önlemek için uygulanır. Şiddetli kaşıntı durumunda, kalaminli bir losyon veya antihistaminli bir ilaç kullanılabilir.

Su Çiçeği Tekrarlar mı?

Bu hastalığı geçirmekle yaşam boyu bağışıklık kazanılsa da, virüs uyku halinde bekleyip yetişkinlik döneminde herpes zoster (zona) olarak ortaya çıkabilir.

Su çiçeği geçiren herkesin zona geçirme riski de vardır. Su çiçeği geçirirken alınan virüs, hastalık iyileştikten sonra sinir uçlarına yerleşerek sessiz kalır. İleri yaşlarda, özellikle 50 yaşın üzerinde yeniden aktive olarak ağrılı, tek taraflı döküntü biçiminde ortaya çıkan zonaya yol açabilir.

Önceden su çiçeği geçirmemiş olan bir kişi zona hastalığı olan bir kişiyle yakın temasta bulunursa su çiçeği hastalığına yakalanabilir. Ancak zona hastalığı taşıyan bir kimseden doğrudan zona hastalığı bulaşması mümkün değildir.

Su Çiçeği Aşısı

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

12 aylıktan büyük bebeklere aşı yapılır. Ancak tek doz aşı yeterli olmadığı için, 5 yaşında tekrarlanması gerekir. Yetişkinler bu hastalıkla, çocukluk döneminde karşılaşıp bağışıklık elde ettikleri için yetişkinler arasında salgın görülmez. Bağışıklık sistemi yetersiz olan kişiler, kanser tedavisi görenler ve hamile kadınlar risk altında oldukları için aşı olmaları veya ilaç tedavisi görmeleri gerekebilir.

Su çiçeği aşısının bebeğin gelişimi üzerindeki etkisi bilinmediği için hamile kadınların aşı olmaması gerekir. Hamilelik döneminde su çiçeği geçirme riskini önlemek amacıyla hamile kalmadan önce aşının olunması ve aşıdan sonra en az dört hafta süreyle hamile kalınmaması gerekir.

Su Çiçeği Aşısı Yan Etkileri

Aşılanan çocukların %20’sinde aşı yerinde kızarıklık, sertlik ve ağrı gibi lokal yan etkiler görülmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sibel Kılıçaslan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)