Sünnet Derisi Geri Çekilmeli Midir?

Yazar Arzu Özyer BektaşÇocuk Cerrahı • 24 Ekim 2019 • Yorumlar:

Sağlıklı kalması ve kızarıklığı, sancıyı ve enfeksiyonu önleyebilmek için çocuğunuzun penisinin ve sünnet derisinin bakımını yapmanız önemlidir.

Sünnet derisi, penisin ucunu örten gevşek cilttir. Yeni doğanların bir çoğunda sünnet derisi geri çekilmez (penisin ucundan geriye doğru çekilmesi), ama zamanla sünnet derisi ayrılır ve geriye doğru çekilebilir.

Küçük erkek çocukların çoğu penislerine sıkça dokunurlar ve onunla oynarlar. Bu onların gelişimlerinin ve vücutlarını tanımalarının normal bir parçasıdır. Sünnet derisi geriye çekilebilecek bir duruma geldiğinde çocuğunuz bunu zaten kendisi keşfedecektir.

Sünnet olmuş çocukların sünnet derileri cerrahi bir yöntemle alınmıştır.

Sünnet Derisinin Ayrılması

Bir yaşındaki çocukların çoğunda ve 4 yaşındaki erkek çocuklarının yüzde 90’ında sünnet derisi ayrılmış olacaktır. Bazı çocuklarda ise ayrılma ergenlik çağına erişene kadar gerçekleşmeyebilir. Bu normal bir durumdur. Ender görülen bir durum olan fimosis, sünnet derisinin hiçbir zaman geriye çekilememesidir.

Penis ile sünnet derisi doğal olarak ayrıldıkça, idrar yaparken genellikle kızarıklık ya da sancı olur. Bu olağan bir durumdur ve bir iki gün içinde geçer. Ayrılma oluşurken beyaz/sarı renkte küçük topaklanmalar (smegma) birikebilir. Smegma normal bir durumdur ve endişe edilecek bir şey değildir.

Evde Bakım

Çocuğunuzun sünnet derisini temizlemek için zorla geri çekmeyin. Küçük çocuklarda sünnet derisinin altını temizlemeye gerek yoktur. Sünnet derisini zorlamak yara dokusu oluşmasına ve ileride sorunlar yaşanmasına neden olabilir.

Sünnet derisi kolaylıkla geri çekilebildiğinde, çocuğunuz banyo yaptığında ya da duş aldığında o bölgenin temizliğini yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Vücudun diğer tarafları nasıl yıkanıyorsa penis de aynı şekilde yıkanmalıdır. Çocuğunuzun sünnet derisini sabunlu kalmaması için durulamasını ve ondan sonra penis başını örten olağan konumuna geri getirmesini sağlayın.

Çocuğunuz idrarını yaptıktan sonra, sünnet derisi penis başını örten olağan konumuna her zaman geri getirilmelidir.

Penise ya da sünnet derisine antiseptik kremler ya da losyonlar uygulamayın (bir doktor tarafından önerilmedikçe).

Pişik, çocuğunuzun penisinde kızarıklığa ve sancıya neden olabilir. Pişiğin önüne geçmek için ıslak ve kirli bezleri hemen değiştirin.

Çocuğunuzu kısa süreli bezlememeyi deneyin. Temiz hava, pişiğin hem önlenmesine hem de düzelmesine yardımcı olur.

Kızarmış ve yara olmuş deriyi ılık banyo suyunda tutmak onu rahatlatır. Banyodan sonra iyice kurulayın.

Her bez değiştirmede penisin ucu da dahil olmak üzere koruyucu ya da pişik kremi uygulayın. Peniste ıslak mendil kullanmaktan sakının.

Ne Zaman Bir Doktor Görmeli?

Çocuğunuzu şu durumlarda doktora götürün:

• penis kızarmışsa ve şişse

• çocuğunuz idrarını yaparken sıkıntı yaşıyorsa

• çocuğunuzun başka semptomlarla birlikte ateşi varsa

• penisten akıntı ya da iltihap geliyorsa

• çocuğunuzun sünnet derisi idrarını yaparken balon gibi şişiyorsa.

Sünnet derisi geri çekildikten sonra takılı kalıyorsa, doktorunuzdan ya da bir hastaneden acil tıbbi yardım isteyin. Buna parafimozis denir ve acilen gözden geçirilmesi gerekir.

 

Hatırlanması Gereken Önemli Noktalar

Çocuğunuzun sünnet derisi, temizlenmesi için hiçbir zaman zorla geri çekilmemelidir.

Vücudun diğer tarafları nasıl yıkanıyorsa penisi de aynı şekilde yıkayın ve sabunlu kalmaması için iyice durulayın. Çocuğunuza bunu alışkanlık haline getirmeyi öğretin.

• Islak ve kirli bezleri hemen değiştirmeyi ihmal etmeyin.

• Sünnet derisi geri çekildikten sonra takılı kalıyorsa, acil tıbbi yardım isteyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)