Sünnet Hangi Dönemde Yapılmalı?

Yazar Mustafa ErkanÇocuk Psikiyatristi • 3 Ekim 2018 • Yorumlar:

Sünnet için en uygun dönem 2 HAFTA ile 2 YAŞ arası dönemdir.

Erkek çocuklarda 3-6 yaş döneminde yapılan sünnetin psikolojik olarak bazı olumsuzluklara yol açabilir.

Erkek çocuğu olan aileler için önemli ritüellerin başında gelen ve kültürel olarak da erkekliğe atılan ilk adım olarak nitelendirilen sünnet işleminin uygun dönemde yapılması, çocuğun psikolojisi açısından önem taşıyor.

Sünnetin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı ailelerde kaygı uyandırır. Bu konuda ailelere önemli görev düşmekte. Sünnet için çocuğun yaşı ve hangi dönemde yapılacağı önemli olduğu gibi, çocuğun sünnete psikolojik olarak hazırlanması da çok önemlidir.

Sünnet için ailelere ilk 2 yaşı önerisinde bulunduklarını dile getiren Karaaslan, şunları kaydetti:

Çocuğun doğumundan sonra geçen ilk haftada yaşanabilecek sağlık sorunlarından dolayı bu süreçte sünneti tavsiye edilmiyor.

Sünnet olacak çocuk için ailelerin dikkat etmesi gereken şeyler var. Bunlardan birincisi, çocuğa, ‘pipin kesilecek, çok acıyacak, sıkıntı yaşayacaksın’ gibi cümleler kurarak şakalar yapmak çocukta ciddi korkulara yol açıyor. Bunun yerine sünnetin sıradan bir operasyon olduğu, doktor kontrolü gibi, küçük bir temizlik operasyonu olduğu gibi daha basit cümlelerle çocuğu bu duruma hazırlamak gerekiyor. Sonrasında da çocuğa bir takım ödüller, hediyeler verilerek bu süreci daha kolay atlatması sağlanabilir. Özellikle çocuk çağında fallik dediğimiz bir dönem var. Bu dönem çocuğun daha çok cinselliğe merak saldığı, bedenini tanıması, cinsel organını tanıması dönemleri olduğu için, bu dönemdeki kayıpları ve cinsel organına yapılan bir müdahaleyi çocuk daha ciddi algılar. Onun için bu dönemlerde sünneti pek önermiyoruz. İlk 2 yaş döneminde sünnet YAPILMAMIŞSA daha çok 6 YAŞINDAN SONRA yapılmasını öneriyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Erkan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)