Sünnet Nedir?

Yazar Tuncay Toprak • 14 Kasım 2023 • Yorumlar:

Sünnet, penisin baş kısmını açığa çıkarmak için, penis başını örten derinin cerrahi olarak çıkarılmasına verilen isimdir. Avrupa toplumlarında olduğu gibi tıbbi gerekçelerle uygulanabilmekle birlikte, İslami ve Musevi toplumlarda daha çok dini veya kültürel nedenlerle uygulanır.

Yenidoğan sünneti nedir?

Doğumdan sonraki ilk 28 gün içinde yapılan sünnete verilen isim olan yenidoğan sünneti, yenidoğanın ağrı yolaklarının tam gelişmemesinden dolayı daha az ağrılı olması, lokal anestezi ile yapılabilmesi, daha az travmatik ve daha hızlı iyileşebilmesi nedeniyle tercih sebebi olabilmektedir. Ancak penisin bu aylarda küçük olması ve bazı doğumsal anomalilerin fark edilememesi bu günlerde yapılan sünneti sıkıntılı hale getirebilir.

Sünnet Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Sünnet, basit bir işlem olarak görülse de, özensiz veya yeterli deneyime sahip olmayan merkezlerde yapıldığında ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Enfeksiyon, kanama, sünnet derisinin fazla veya az alınması, penis başında yaralanma, deride oluşan köprüler ve penis ucunda daralma bu komplikasyonlardan bazılarıdır.

Sünnet; mesleki yeterlilik ve deneyime sahip cerrahlar tarafından, uygun anestezi sağlandıktan sonra lokal veya genel anestezi altında yapılır.

Çocuğun cinsel kimlik gelişimi evresinde olması nedeniyle sünnetin 2-6 yaş arasında yapılması önerilmemektedir. Bu dönemde çocuk cinsel organını yeni tanımakta ve bu dönemde yapılan sünnetin çocuğun ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.

Bu nedenle bu dönemde başka bir tıbbi endikasyon bulunmadığı sürece sünnet işlemi ertelenmelidir.

Burada dikkat çekmek istediğim bir başka hususta ülkemiz yasaları gereğince hekim harici kişilerin sünnet yapmasının yasak olduğudur!!! 

Tüm aileleri tebrik eder, sorunsuz bir sünnet süreci geçirmelerini dilerim…

Doç. Dr. Tuncay Toprak

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)