Sünnet

Yazar Ertürk ErginÜrolog • 21 Haziran 2017 • Yorumlar:

Yapılan işlemde amaç, üzerine örten deriyi alarak penis glansının açığa çıkmasını sağlamaktır.

Ne zaman yapılmalıdır?

Erkek çocuklarda ilk yıl idrar yolu enfeksiyon riski, sünnetsiz çocuklarda sünnetli olanlardan 10 kat daha fazladır. İlk yıl içinde sünnet yapılan çocuklarda psikolojik etkilenme de en alt düzeydedir. İleri yaşlarda uygulamalarda 5 yaş üzeri tercih edilmelidir. Çocukla iletişim kurularak yapılan işlemi anlaması sağlanabilir.

Kimlere yapılmamalıdır?

İdrar deliğinin normal yerinde olmadığı durumlarında (hipospadias), penisi çeken bant varlılığında (kordi), penisin penis kökü etrafında yer alan yağ dokusu içine gömük olduğu veya skrotuma cepleştiği (buried penis-webbed penis) durumlarında veya küçük penisi olan çocuklarda sünnet uygulanması sonraya bırakılmalıdır. Bu durumların sünnet öncesi düzeltilmesi öncelik taşır. Testis etrafında sıvı birikmesi olanlarda (hidrosel) ve gömük penislilerde sünnet uygulanırsa sünnet derisinin yapışıklıkları gelişebilmektedir. Penis görünür hale getirildikten sonra uygulanan sünnetler daha başarılı olacaktır.

Gözükmeyen penis (İnconspicuous penis)

Bu terim normal boyutlarda olmasına rağmen küçük görünümlü penisleri kapsar. Skrotal cepleşme ve gömük penis gibi durumlardan oluşur.

Cepleşen penis (Webbed penis)

Skrotal derinin penisin alt derisine cepleşerek uzanması şeklindedir. Sünnetin cebin düzeltmesi ise birlikte yapılması daha uygun olur.

Gömük penis (burried, biden penis)

Normal gelişimi olan penisin yağ dokusu tarafından kamuflajı sonucu görülememesi durumudır. Düzeltilmeden yapılan sünnetlerde penisin gömülme derecesine göre komplikasyonlar oluşur.Gömük penis düzeltilerek sünnet uygulamalıdır.

Sünnet sonrası oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Komplikasyon %0,2-3 oranında görülebilir. Bunlar kanama, kesi bölgesinde enfeksiyon derinin az veya fazla çıkartılması, peniste yaralanma olarak sıralanabilir.

Uygulamaların faydaları nelerdir?

Penis kanseri genellikle sünnetsiz toplumlarda görülür. Doğumdan sonraki ilk yıllarda idrar yolu enfeksiyonları sünnetsiz çocuklarda sünnetlilerden daha fazla görülmektedir. Sünnet cinsel yolla geçen hastalıklara yakalanma riskini de azaltmaktadır.

Anestezi şekli nasıl olmalıdır?

Anestezi şekli çocuğun yaşına, genel durumuna, çocuk ile doktorun iletişim seviyesine, çocuğun yapılacak işlem hakkında biriktirdiklerinin niteliğine göre lokal veya genel anestezi şeklinde olabilir.

Sünnet ağrılı bir işlem midir?

Lokal anestezi ile birlikte olan sünnetlerde penis kökü derisine krem uygulanarak yapılacak iğnenin hissedilmesi azaltılabilir. İğne ile birlikte lokal anestezi oluşacaktır. Genel anestezide ise tamamen ağrısız bir işlem söz konusudur. Sünnet sonrası ise oluşacak ağrıyı engellemek amacıyla her iki durumda da ilaç kullanılması gerekir.

Sünnet sonrası hareket kısıtlılığı gerekli midir?

Sünnet bölgesini darbelerden korumak şartıyla hareket kısıtlılığı gerekli değildir.

Çocuğun sünnet sonrası işemesi zor mu olur?

Sünnet sonrası işemede zorlanma görülmez.

Nelere dikkat edilmelidir?

  • Sünnet öncesi penis anormallikleri ve sünnet olmayı engelleyecek durumların varlığı açısından muayene şarttır. Bu muayene aynı zamanda doktor ve çocuk arasında iletişimi sağlar.
  • Çocuğa mutlaka uygulama anlatılmalıdır ve sünnet hakkında biriktirdikleri öğrenilerek endişeleri giderilmelidir.
  • Karşılıklı konuşma anestezi şekline karar verilmesinde de yol gösterici olabilecektir.
  • Sünnette uygulanan yöntem önemlidir.
  • Sünnet cinsel yaşama olumlu etkisi olabilecek işlemlerle birlikte ve olumsuz etkisi olabilecek işlemlerden de kaçınarak uygulanmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)