Supraskapular Sinir Sıkışması (Voleybolcu Hastalığı)

Yazar Ali Genç • 21 Haziran 2023 • Yorumlar:

Supraskapular sinir sıkışması, omuz bölgesinde yer alan supraskapular sinirin sıkışması veya tahriş olması durumudur. Bu sinir, omuz ekleminin hareketlerini sağlayan rotator cuff kaslarına (supraspinatus ve infraspinatus kasları) ve omuz eklemindeki duyusal liflere ileten bir sinirdir.

Anatomik olarak, supraskapular sinir sıkışması genellikle iki ana sebeple oluşur:

Supraskapular çentik darlığı: Supraskapular sinir, skapula (kürek kemiği) üzerinde yer alan bir kemik çöküntüsü olan supraskapular çentikten geçer. Bu çentik daraldığında, sinir sıkışabilir.

Supraskapular ligamentin sıkışması: Supraskapular sinir, supraskapular çentikten geçerken bir ligamentin altından geçer ve sinir bu noktada yaralanma, aşırı kas büyümesi veya ligamanın kalınlaşmasına bağlı olarak sıkışabilir.

Supraskapular sinir sıkışması genellikle aşağıdaki kasları etkiler:

Supraspinatus kası: Bu kas, omuz kapsülünü ve supraskapular siniri saran kaslardan biridir. Supraspinatus kasının zayıflığı veya işlev bozukluğu, supraskapular sinir sıkışması belirtilerine katkıda bulunur.

Infraspinatus kası: Bu kas da supraskapular siniri saran kaslardan biridir. Sinir sıkışması durumunda infraspinatus kasının güçsüzleşmesi görülebilir.

Supraskapular sinir sıkışmasının belirtileri şunlar olabilir:

Omuz ağrısı: Özellikle omuzun dış kısmında ve üst kolun arka tarafında hissedilen ağrı.

Güçsüzlük: Omuz ve kol hareketlerinde zayıflık hissi.

Kollarda uyuşma ve karıncalanma: Sinir sıkışması sonucunda kol veya elde hissizlik, karıncalanma veya uyuşma.

Omuzda hareket kısıtlılığı: Özellikle omuzu yukarı doğru kaldırma veya omuz hareketlerini yapma zorluğu. İleri hastalarda supraspinatus ve infraspinatus kaslarının erimesine bağlı olarak kürek üzerindeki kaslarda çökme görülür. Supraskapular sinir sıkışması, genellikle aşırı omuz kullanımı, travma, tekrarlayan omuz çıkığı, rotator cuff yırtıkları, tümörler gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Bu durum özellikle voleybolcularda olmak üzere sporcular, atletler ve ağır fiziksel aktiviteyle uğraşan kişilerde daha yaygın olabilir.

Tedavi yöntemleri arasında konservatif tedavi ve ameliyat seçenekleri bulunur:

Konservatif tedavi: Dinlenme, fizik tedavi egzersizleri, ağrı yönetimi (ilaçlar, enjeksiyonlar) ve omuz bölgesini desteklemek için uygun postür ve koruyucu yöntemler kullanılabilir.

Cerrahi tedavi: Konservatif tedaviye yanıt alınamaz veya ciddi sinir sıkışması durumunda, cerrahi müdahale düşünülebilir. Kürek üzerindeki kaslarda çökme görülüyorsa cerrahi tedavi tercih edilmelidir. Ameliyat sırasında, omuz üzerinden bir açıklık açılarak sinirin küreğin üst kenarından arkaya geçtiği çentikte ligaman(supraskapular ligaman) kesilerek alan genişletilir. Ameliyat, artroskopik yöntemlede yapılabilir. Artroskopik cerrahi, küçük kesilerle omuz bölgesine girilerek, endoskopik aletler kullanılarak gerçekleştirilen bir cerrahi tekniğidir. Ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci ve fizik tedavi uygulanarak kas gücü ve hareketlilik yeniden kazandırılır. Supraskapular sinir sıkışması teşhisi ve tedavisi, Beyin cerrahi veya ortopedi uzmanları tarafından tarafından yapılmalıdır. Her hasta için tedavi yöntemi bireysel olarak belirlenmelidir, bu nedenle bir uzmana başvurmanız önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)