Sürekli Aç Olmanızın 7 Nedeni

Yazar Aslıhan TurhanDiyetisyen • 31 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Sık sık karşılaştığımız, en çok şikayet edilen durumlardan birisidir “sürekli aç olma hissi”. “Yeteri kadar yiyorum fakat yine de açlık hissediyorum.” “Yemekten hemen sonra çikolata tatlı istiyorum.” vb. cümleler ne kadar da tanıdık geliyor değil mi? Sebebini bir inceleyelim bakalım…

Açlık iki türlüdür; fiziksel ve duygusal açlık. Duygusal bir iştah açılması veya dış etkenlerden kaynaklanan yeme arzusu (sevdiğiniz bir restoranın önünden geçerken buram buram yemek kokuları ardından açlık hissetmeniz gibi) ile fiziksel açlığı ayırmak bir noktada zor gözükebilir.

Bunun gerçek nedeni ise her iki açlık durumunda da duyguların benzer olup, verdiğiniz yanıtının aynı olmasıdır: YEMEK YEME! Peki gelelim neden sürekli aç hissettiğimize.

Psikiyatr Susan McQuillan gerçekten aç olmasak bile sürekli aç hissetmemizi 7 etkene bağlıyor. 

Beslenmeniz: Günlük beslenmenizde aldığınız makro besinler (karbonhidrat, protein ve yağ) almanız gereken düzeyin altında olursa açlık hissetmeniz çok normal. Bu sebeple bedeninizin ihtiyacı olan makro besin ögelerini tam almaya özen göstermeniz gerekir. 

Beyin/Merkezi Sinir Sisteminiz: Beynimizde ruh halimizi direkt olarak etkileyen serotonin gibi nörokimyasallar açlık/tokluk duygularını yönetirler. Karbonhidratlardan aldığımız glikoz serotonini yükseltir ve bu da aminı asit triptofanın üretimini arttırır. Triptofan artımı ile birlikte ise açlık sinyalleri azalır ve tokluk seviyesi artar. 

Hormonlar: Ghrelin ve leptin hormonu gibi açlık/tokluk seviyesini belirleyen hormonlar. 

Çevreniz: Bağımlılık yapan ve çok sevdiğiniz yiyeceklerin ulaşılabilir bir şekilde sürekli evinizde ve çevrenizde bulunması; onlara karşı isteklerinizi kontrol etmenizde zorlanmanıza sebep olabilir. 

Yeme Alışkanlıklarınız: Öğün saatlerinizi ve sıklığını vücudunuzun gerçekten aç olduğu zaman dilimlerine göre ayarlamanız. Gereğinden az yapılan öğün açlığa neden olabilir. 

Sağlık Problemleriniz: Diyabet, düşük kan şekeri, depresyon gibi sağlık sorunları iştah artması ve daha fazla yeme isteğine neden olabilir. 

Duygularınız: Yalnızlık, öfke, can sıkıntısı nedenleri ile iştah artması sık gözlenmektedir. Aynı zamanda stres ve üzüntü anında tamamen iştah kesilmesi de yaşanabilir. Bu da “Duygusal Yeme” kısmına giriyor elbette. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar