SÜT ALERJİSİ TANISI NASIL KONUR-2

Yazar Mehmet Reha CengizlierÇocuk Alerjisi Doktoru • 26 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Deri testi veya kan testi yapıldı; bir şey çıkmadı. Süt (besin) alerjisi değildir dedirtir mi?

KESİNLİKLE HAYIR.

Deri testi veya kan testi yapıldı. Bakılan besine alerjisi var çıktı. Örneğin süt alerjisi çıktı. Çıkan değere ve bunun hayata yansımasına göre yaklaşım değişecektir. Bu konuyu tedavilerde konuşacağız.

Testlerde alerji yok çıktı. Ama bebeğin kanlı kakası (veya diğer rahatsız eden belirtiler) olanca şiddetiyle devam ediyor.

O zaman “eliminasyon-provokasyon” denen bir yöntemle tanıya ulaşılır.Şikayete yol açtığı düşünülen besin bir süre kesilir. Bazen yasaklamalar anneye de uygulanır. Bu süre de belirtilere ve şüpheli alerjene göre değişir. Bu sürede şikayetler ve bulgularda neyin değiştiği değerlendirilir. Süre sonunda kontrollü olarak şüpheli gıda yeniden verilir.Tekrar değerlendirilir.Bu sürenin sonunda kesin teşhis koyulur ve tedaviye geçilir.

Bu aşamadan önce “çocuk gastroenteroloji” uzmanı tarafından da değerlendirilip gerekirse endoskopi yardımı da alarak tanıya gitmek bir diğer yaklaşım şeklidir.

Bu aşamalar mutlaka doktor yönetiminde yapılmalıdır. Alerji doktoru varsa onunla, yoksa çocuk doktoru veya aile hekimi kontrolü altında olmalıdır. Rastgele yapılan uygulamalar hayatı etkileyen sonuçlara ulaşabilir. Alerji uzmanı, var olan verilere göre güvenli denemeleri ayarlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Reha Cengizlier Çocuk Alerjisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)