SÜT DİŞLERİ NE ZAMAN ÇIKACAK

Çocuklar ilk dişlerini 6 ay civarında çıkarırlar. Ancak bu genetik ya da nadiren hastalıklara bağlı olarakta değişebilir. Dişli doğan bebekler olabileceği gibi, 1 yaşında dişi çıkmamış olan bebekler de vardır. Ailede geç diş çıkaranlar varsa dişler geç çıkabilir.Bu normaldir. Süt dişleri toplam 20 adettir ve tümünün çıkması 2 - 2,5 yaşa kadar sürer. Bu süre içinde elini ya da elindekileri ağzına götürmeler, diş eti kaşınmaları, salya artışları hatta ona bağlı hırıltı, öksürük, hafif ateş, huysuzluk, ağlamalar, gece sık uyanmalar, iştahsızlık, kaka değişiklikleri (kabızlık - ishal - sık kaka yapma) görülebilir. 

Çıkan dişlerin temizliği için, tülbent veya gazlı bezi parmağınıza dolayarak az suyla (kaynamış, ılıklaşmış) ıslatıp, dişleri silebilirsiniz.1 yaşından sonra yumuşak bir fırçayla ,hatta oyunlaştırarak, örnek olacak şekilde birlikte dişleri fırçalıyabilirsiniz.Diş macunu 3 yaşından sonra kullanılmaya başlanmalıdır.

 Parmak emme ve 18 aydan sonra halen biberon – emzik gibi alışkanlıklar , dişlerin ileride tedaviye ihtiyaç olacak diş ve çene kemiği sorunlarına neden olabilir. Uyku problemi çeken çocukları gece boyu biberon ağızda uyutmak, yemek yeme problemi, çocukların ağzında uzun süre duran yiyecekler, süt dişlerinde çürük oluşmasını kolaylaştırır.

Herhangi bir kazayla çocuğun dişi fırlayıp yerinden çıkarsa; çocuğun ağzını soğuk su ile çalkalatıp; çıkan dişi temiz bir su, süt, nemli bir bez içerisinde saklayıp bir saat içerisinde diş hekimine ulaşılıp yerine sabitlenmelidir. Diş kırılmışsa, kırılan parça diş hekimi tarafından yapıştırılabilir, parçayı atmayınız.

Bazen süt dişleri düşmeden daimi dişler diş arkasının önünde veya arkasında çıkabilir; daimi dişin çıkması yerine gelmesi için süt dişi çekilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Betül Sümer Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)