Tansiyon Her İki Koldan Ölçülmelidir

Yazar Şekip Altunkanİç Hastalıkları Uzmanı • 23 Kasım 2015 • Yorumlar:

 

Kalp ve damar hastalıklarının en önemli risk faktörü yüksek tansiyondur. Her yıl dünyada ve ülkemizde hipertansiyona bağlı tahribatlardan dolayı birçok insan hayatını kaybetmektedir. Hipertansiyon konusunda dünyada çok büyük başarılar kazanılmasına karşın, hala alınacak çok yol vardır. 

Kişilerde ve sağlık personelinde genel eğilim, tansiyonu tek koldan ölçmektir. Bunun en önemli nedeni, yoğun hasta akışının oluşturduğu zaman baskısıdır. Ancak yapılan bir çok çalışma, kan basıncının her iki koldan ölçülmesinin önemli olduğunu göstermektedir. Özellikle yeni tanı konulan hipertansiyon hastasında tansiyon mutlaka her iki koldan ölçülmelidir. 

Peki niye iki koldan tansiyon ölçmek gerekmektedir? Yapılan çalışmalarda her iki kol arasındaki kan basıncı farkı yüksek olan kişilerde kalp ve damar hastalıklarının daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Özellikle her iki kol arasında 10 mmHg, yani halk arasında ki deyimle birden fazla fark olan kişilerde damar sertliğinin çok daha fazla görüldüğü ileri sürülmektedir. 

Hekimlerin veya sağlık personelinin biraz zaman ayırarak, her iki koldan birden tansiyon ölçmeleriyle damar sertliği açısından risk olup olmadığı belirlenebilir. Özellikle 20 mmHg, yanı halk arasındaki deyimle iki puandan fazla fark olan hastalar ayrıntılı incelenerek bu farkı oluşturan nedenlerin araştırılması gerekmektedir. Buna karşın 10 mmHg, yani bir puan fark olan hastaların ise kalp ve damar hastalığı açısından yakın takip edilmeleri gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)