Tartıya Odaklan(ma)

Yazar Merve İnal • 27 Mart 2023 • Yorumlar:

Tartı her zaman doğru sonucu vermeyebilir. Örneğin spor sonrası veya seyahat sonrası ya da bir hastalık atlattıysanız kullandığınız ilaçlardan dolayı hastalık esnasında ve sonrasında tartıdaki sayılar yüksek çıkabilir. Bazı hastalıklarda antibiyotik, antihistaminik veya kortizol tedavisi uygulanabilir. Bu tedaviler esnasında ve sonraki süreçte bir süre tartıdaki sayılar yüksek çıkabilir. Bunun nedeni kilo almış olmanız değil vücudun ödem tutmuş olmasıdır. Yoğun egzersiz yapılan dönemlerde tartıda sayılar yüksek çıkar. Çünkü kaslar aktiftir ve su toplanmıştır. Bu geçici bir durumdur. Ödem vücutta sürekli artıp azalabilir ve kilo artışı anlamına gelmez. İşte bu yüzden tartı her zaman doğru sonucu vermeyebilir.

Diyet yaparken en çok yapılan hata sürekli tartılmaktır. Zaman zaman vücut ödem tuttuğu için tartı doğru sayıları göstermeyebilir. Yanlış sayılar yüzünden motivasyon kaybı yaşarsınız. Danışanlarda gözlemlediğimiz durum, bu kadar dikkat ediyorum, sonuç almam gerekiyor, hemen sonuç almalıyım düşüncesidir. Bu düşünceyle diyete başlayıp hemen kilolar gitti gidecek ümidiyle sürekli tartılırlar ve tartıdaki sayılara bakıp olmuyor olmayacak diye düşünürler. Böylece diyeti bırakırlar. Listelere, tartıya ve kendilerine öfkelenip yeniden çok yemeye başlar ve kilo alırlar. Yani aynı kısır döngü devam eder durur. Halbuki tüm bunlara neden olan tartılma zamanının yanlış olması veya tartıdaki sonucun yanlış olmasıdır. İşte bu yüzden odaklanmamız gereken yer diyete ne kadar uyduğumuz, kendimizde ne kadar iyileşme incelme hissettiğimiz, önceden dar gelen kıyafetlerin üzerimizdeki durma hali ve kendimizi ne kadar iyi hissettiğimiz olmalıdır.

Yaptığımız diyet, bize ve hayat düzenimize uygun mu, ne kadar sürdürülebilir, kilo verme konunun en büyük odağı olmalı. Şunu bilmeliyiz ki bir anda almadık kiloları ve diyet listeleri sihirli değnek, tartılar sihirbaz değil.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)