Taş Kırma (ESWL)

Yazar Abdurrahman ÖnenÇocuk Üroloğu • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

İşlemden önce 6 saatlik açlık gerekir. Açlık, aynı zamanda bağırsak gazlarını azalttığı için taşlar daha net görülüp doğru odaklanabilir.

İşlem nasıl yapılır?

Çocuğunuz, taş kırma masasına sırt üstü uzatılacak, damar yolundan ve nefesin- den ilaç (narkoz) verilip uyutulacaktır. Taşın odaklaması yapıldıktan sonra şok dalgaları uygulanmaya başlanacaktır. İşlem, çocuklara uygun şekilde düşük enerjiden orta enerjiye çıkılarak devam edecektir. Çocuğunuz işlem esnasında ağrı hissetmeyecektir.

Çocuklarda genelde dakikada 60 vuru ve toplamda en fazla 2000 şok dalgası vurularak taş kırma yapılmaktadır. Taşın büyüklüğüne ve sertlik derecesine göre bu vuru sayısı belirlenmektedir. İşlem yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Her 500 vuru arasında tasın kırılma ve yer değiştirme durumu doktorunuz tarafından ultrason ile takip edilecektir.

İşlem sonrası ne yapılır?

Taş kırma işlemi, ayaktan uygulanan bir tedavidir ve çoğunlukla hastanede yatma- nıza gerek yoktur. Ancak, genel anestezi gerektirdiği için çocuğunuz 4-6 saat hastanede kontrol (müşahade) altında tutulacaktır. İşlemden sonraki günlerde ve haftalarda kırılan taş parçalarının düşmesi için çocuğunuza bol su içirmek gerekir. Taş kırma işleminden 1-2 hafta sonra üriner ultrason çekilerek kontrole çağrılacaksınız. Tasların kırılıp kırılmama durumuna, kırılmışsa parçaların büyüklüğüne, yerine, tıkanıklık veya enfeksiyon olup olmamasına göre tedavi ve takibiniz yeniden düzenlenecektir. Gerekirse tekrar (2. seans) taş kırma ve/veya ilaç tedavisine devam edilecektir. Kırılan parçalar idrar kanalını tıkarsa ek bir kapalı ameliyatla büyük parçaları tekrar kırıp çıkarmak gerekebilir. Bazı taşlar ESWL ile kırılmayabilir, bu durumda ESWL tedavisi sonlandırılarak doktorunuzun öngördüğü başka bir tedavi yöntemi önerilebilir.

Taş kırma (ESWL) nedir?

Cerrahi müdahale yapılmadan vücut dışında oluşturulan şok dalgalarının taşa çarparak kırılması işlemidir. Ancak, taşa doğru odaklamak için hareketsizlik gerektiren ve ağrı verici bir işlem olan ESWL çocuklarda genel anestezi gerektirmektedir.

Riskler ve komplikasyonları nelerdir?

Genel anestezi ve radyasyon altında yapılan bir işlemdir. Bunlara bağlı istenmeyen yan etkiler (komplikasyonlar) olabilir. Kanlı idrar, böbrek içi ve etrafında kanama ve uygulandığı deride kızarma, kanama, soyulma görülebilir. Taşların kırılan parçaları düşmeyip böbrek içinde veya idrar kanalında tıkanma ve enfeksiyona neden olabilir. Bu durumda taş parçalarını almak için ek ameliyatlar gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdurrahman Önen Çocuk Ürolojisi, Çocuk Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)