Tatlı Bir Konu: Şeker Hastalığında Beslenme

Yazar Fatma GüneyDiyetisyen • 20 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Diabetes Mellitus, toplum tarafından şeker hastalığı olarak bilinen; kişinin beslenme düzeni, egzersiz ve uygun tıbbi tedavi ile hızlıca yanıt alabildiği bir hastalıktır. Ancak, bu faktörlerden özellikle beslenme ve tıbbi tedaviye uyum tam olmadığında vücutta çeşitli komplikasyonlara – hasarlara- ve ilerleyen evrelerde ölüme kadar gidebilecek kadar tehlikeli boyuta yol açabilmektedir. Bu nedenle, şeker hastalığında beslenme için aşağıda belirttiğim 5 madde hayat kurtarır:

1) Öğünlerinizi yaklaşık saatlerde ve benzer miktarlarda tüketin.

Kullandığınız insülin veya şeker ilaçları ancak doğru miktarda ve benzer saatlerde yemeklerle bir araya  gelirse iyi bir şeker dengesi sağlayabilir. Ayrıca şeker hastalığı, düzenli olmayı sever. Yaklaşık saatlerde  öğünleri tüketmek, yine sizin yaklaşık saatlerde acıkmanızı sağlayacaktır. Ağırlık kontrolünü sağlamanızı  da destekleyecektir. 

2) Ben sürekli aç hissediyorum, yesem de doymuyorum diyorsanız, önce şekerinizi ölçün.  

Çoğu şeker hastası asla doymadığını ifade eder. Ancak kan şekeri olması gerekenden düşük ise – hipoglisemi- veya olması gerekenden yüksekse –hiperglisemi- asla doygunluk hissini bekleyemeyiz.  Burada doğru beslenme stratejisi gerekir.  

3) Yemeklerinizi, televizyon karşısında izlemeyin ya da yemek yedikten hemen sonra  uzanmayın.  

Televizyon karşısında ne tükettiğinizi bilemezsiniz. Miktarını ayarlamak veya tokluk hissini hissetmek  zorlaşır. Zamanla kilo artışına sebep olabilir. Ayrıca yemek yedikten hemen sonra uzanırsanız,  şekerinizin daha yüksek seyretmesine ve gün boyu yorgun hissetmenize sebep olacaktır.  

4) Öğünlerinizi, içerik yönünden zenginleştirin.  

Karbonhidrat, protein, posa, yağ yönünden daha zengin içerikli öğünler tüketmek, daha yavaş yemek  yemenizi, kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine sebep olacaktır. Bu konuda profesyonel destek  almak önemli olacaktır.  

5) Su tüketimine dikkat!  

Neden suyu bu kadar çok tüketiyoruz? Eğer gece sürekli kalkıp su tüketiyorsak, şekeriniz yüksek gidiyor  olabilir. Diğer taraftan, gün içerisinde su tüketmiyorsanız, hem daha aç hissediyor olabilirsiniz hem de  böbreklerinizi yoruyor olabilirsiniz. Sizin için uygun miktarda su tüketmelisiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar