TEK DELİKTEN KAPALI SAFRA KESESİ AMELİYATI

Yazar Mehmet Tahir OruçGenel Cerrah • 15 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Şikayete sebep olan Safra Kesesi Taşlarının tedavisi cerrahidir. Şayet ameliyat edilmezler ise taşlar safra kesesinden çıkıp ana safra kanalında tıkanmaya, dolayısıyla sarılığa yol açabilirler. Biraz daha büyük olanlar, safra kesesinin çıkışını tıkayarak safra kesesinin şişmesine ve iltihabına sebep olurlar ki acil ameliyat gerektirebilirler.

http://www.tahiroruc.com/uploads/tekdeliktenameliyati.jpg

Günümüzde safra kesesi taşının en uygun ameliyat şekli kapalı (laparoskopik) yöntemdir. Kapalı safra kesesi ameliyatlarında normalde karın duvarına yaklaşık 1'er cm büyüklüğünde 3-4 delik açılmaktadır.

Ancak dünyada ilk kez 2007 Mayıs ayında uygulanan ve SILS (tek kesi ile laparoskopik cerrahi) adı verilen yöntemde göbek deliğinden yapılan yaklaşık 2 cm lik tek bir kesiyle ameliyat gerçekleştirilmektedir. Bu tek delikten karın içine uç kısımlarının kıvrılma özelliği olan açılı özel aletler gönderilmektedir. Aletler karın içine girildiğinde birbirinden ayrılarak rahat kullanıma imkan vermektedirler. Ayrıca uygulamayı kolaylaştırmak için zaman zaman kese karına gönderilen bir sütür yardımıyla karın duvarına asılabilmektedir. Böylelikle normal anatomik özelliklere sahip ve komplike olmayan safra kesesi patolojilerinde bu teknik rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Tek delikten safra kesesi ameliyatını ilk tanımlanan SILS tekniğinden farklı ama daha güvenli ve daha kolay bir teknikle uygulanır.Bu teknikle karın duvarında diğer teknikteki gibi 2-3 cm lik bir kesi yapmadan, açılı el aletlerine de gerek kalmadan tek bir cilt insizyonunun içinden üç küçük delik açarak yapılmaktadır. Bu yöntem ameliyatı hem kolaylaştırmakta, hem aynı, hatta daha iyi bir kozmetik sonuç elde edilebilmekte (cilt kesisi göbeğe gizlenmekte), hem de hastaya ameliyat sonrasında daha az ağrılı ve daha rahat bir dönem sağlamaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Tahir Oruç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)