Teknolojik İzlenme Üzerine

Yazar Güneş Üçcan • 13 Ekim 2023 • Yorumlar:

Günümüzde sosyal medyayı hepimiz kullanıyoruz. Hepimizin çeşitli platformlarda hesapları var. Sadece parmağımızı yukarı aşağı hareket ettirerek eğlenceli, komik ve bilgilendirici içeriklere erişebiliyoruz. Hem de ücretsiz. Bunun için bir ücret ödememize gerek yok. Sadece biraz zaman ayırmamız yeterli. Peki ama herkes ücretsiz kullanıyorken nasıl oluyor da bu şirketler milyarlarca doların sahibi olabiliyor?

“Eğer bir hizmet ücretsiz sunuluyorsa buradaki ticari nesne sizsiniz.”

Bütün akıllı telefonlar ekrana bakma sürelerini hesaplıyor. Azıcık zaman dediğimiz ekrana bakma süreleri saatleri buluyor. Peki neden bu kadar süre ekrana bakıyoruz? İşte bunun ardında yatan şey tamamen psikoloji bilimi ile bağlantılı.

“SIRADAKİ VİDEO”

Siz kamp yapılacak yerler ile ilgili videolar izlerken hemen peşinden kamp malzemeleri reklamı çıkıveriyor. Ya da saç stilleri ile ilgili video izlerken makyaj malzemeleri reklamı çıkıyor. Sizin de öyle güzel görünmeniz için makyaj malzemesi almanız gerek... Ya da o eşsiz doğada olabilmek için kamp malzemesi satın almalısınız. Bir anda kendinizi alışveriş sitesinde bulabiliyorsunuz. Kendinize gelip telefonu bıraktığınızda saatler geçmiş oluyor. Peki ama bunu nasıl biliyorlar?

“YAPAY ZEKA ALGORİTMASI”

Yapay zeka internette geçirdiğimiz her anı kaydeder ve ona en uygun içeriği karşımıza çıkarır. Eğer çocuğunuz varsa ve sevdiği bir çizgi filmi izliyorsa sıradaki video yine sevdiği çizgi film olur. Çünkü o an ekran uzun süre açık kalmıştır. Bu bilgi kaydedilir. Önerilen bir sonraki video da aynı içerikte olur. Tabii ki reklamlar da. Sonra çocuğunuz o reklamdaki ürünü ister ve üzülmemesi için o ürün satın alınır.

“BIRAKIRIM TELEFONU OLUR BİTER”

Elinizden telefonu bırakırsanız bu kez yapay zeka bir şeylerin ters gittiğini düşünür. Bu kez sizi tacize başlar. Sosyal medyada en çok profilini incelediğiniz kişinin fotoğraf veya video paylaştığı bildirimi gelir. Acaba ne paylaşmıştır ki? Bu merak sizi telefona götürür. Bingo. Yine ekran açık. “Ben de bir fotoğraf paylaşayım o zaman” der bir fotoğraf paylaşırsınız. 

“BEN FOTOĞRAF KOYSAM DA BEĞENİLMİYOR”

O da ne beğeni sayıları az. Bu sayıları artırmak için ücretsiz filtreleri kullanırsanız beğeni sayınız artar. Çünkü yapay zeka o fotoğrafı daha çok kişiye gösterir. Demek ki filtreli halim daha güzel diye düşünürsünüz. Ne vardı o filtrede? Çekik gözler? Dolgun dudaklar? Kaslı bir vücut? Ve bir sonraki karede tam da bunlarla ilgili bir reklam. “Estetik ameliyatla siz de istediğiniz gibi olmak ister misiniz?”

“NASIL KURTULABİLİRİM”

Öncelikle çözüm yine sizde. Bildirimleri kapatmak, kendinize süre sınırı koymak veya hücresel veriyi kullanıma kapatmakla başlayabilirsiniz. Fakat yine de çözüm bulamıyorsanız bir uzmana görünmeniz iyi gelebilir. Çünkü sosyal medya bağımlılığı tıpkı kumar bağımlılığına benzer. Parmağınızı her aşağı çekişte içerik değişir ve ödülü bulma şansınız vardır. Buradaki ödül eğlenceli bir video. Kumarhanelerdeki makinelerde ise kolu aşağı çektiğinizde şekiller değişir ve ödülü bulma şansınız vardır. Buradaki ödül ise para.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)