Tele-Vizyon

Yazar Nihal DeğirmenciPsikolog • 3 Aralık 2021 • Yorumlar:

Günümüzde bilindiği üzere teknoloji oldukça gelişmiştir. Yediden yetmişe herkesin telefon,tablet,bilgisayar,televizyon ..vs kullanımı kaçınılmaz haldedir. Teknoloji bizlerin günlük yaşamını fazlasıyla kolaylaştırmış durumdadır. Fakat bu ilerlemeyi sadece olumlu yönde ele almak pek doğru olmayacaktır.

İstisnalar dışında, çoğumuzun evinde , işyerinde en az bir tane televizyon mevcut durumdadır. Her an ulaşılabilir hal almıştır. Gerek haber gerekse eğlence amaçlı kullanımların hiçbir zararı olmamakla beraber bizlerin kullanım sürelerini kontrol altına almamız gerektiğini unutmamakta fayda var. Aile saatleri dahi artık televizyon açık iken veyahut televizyon programları üzerinden dönmeye başladı. Ebeveynler çocuklarına televizyon kullanım sınırlamasını kendileri televizyon izlerken uyguladıklarını farkında değiller.

Bugüne baktığımızda, sosyal ilişkiler zedelenmeye başladı. Çiftler arasında, arkadaşlıklar ilişkilerinde, iş hayatında temel sorun iletişimsizliktir.    Uzman psikolog olarak genelde karşılaştığımız ( özellikle çocuk- ergen ) vakalarda çoğu problemin sebebi teknolojik cihazlardır. Bizler bu noktaya dikkat etmez isek bu sorunlar ne yazık ki devamlılığını koruyacaktır. Kendimize özel vakitler ayırarak, yeni hobiler bularak, çevremiz ile yüzyüze iletişimi arttırarak , vakit öldürmek için televizyon izlemeyi , telefonumuz ile uğraşmayı sınırlandırabiliriz. Ve unutmayalım ki çocuklarımız, küçüklerimiz bizleri rol model alırlar. 

Peki birlikte detaylandıralım , televizyon kontrolsüzlüğünü ;

- kişinin sorumluluklarını yerine getirmemesi

-aile ilişkileri

-göz problemleri

-arkadaş/akran ilişkileri

-teknoloji bağımlılığı

-sosyal iletişim

-kendine güven

-kültürel değerler

-aile bağları

-yeme bozukluğu

-duruş bozuklukları

-bağışıklık sistemi

-erken ergenlik

-zeka gelişimi

-dikkat dağınıklı ve unutkanlık

-gerçekten kopma

-ruhsal dengesizlik

Ve daha pek çok madde sıralayabiliriz. Eğer gün içerisinde 2 saatten fazla zaman geçiriyorsanız televizyon karşısında , kendinize onun yerine koyabileceğiniz yeni hobiler edinin.

Bunun yanı sıra çok doğru kullanan kişiler de mevcut. Göz ardı etmemekle beraber bu oranın çok düşük olduğunu sizler de tahmin edersiniz.  Her şeyde olduğu gibi televizyon seyretme noktasında da bilinçli kullanım fazlasıyla mühimdir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Nihal Değirmenci

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al