• Ana Sayfa

Dkt. Aybike Öksüz
Dil ve Konuşma Terapisi

Birlikte Çıkılan Yolculuk: Ebeveyn ve Terapist Omuz Omuza

Sevgili ebeveynler,

Her birimiz, çocuğumuza en iyi şekilde destek olmak isteriz. Hele konu, dil ve konuşma gibi çocuğun hayatının temel taşlarından birine dokunuyorsa, kalbimiz daha da hassaslaşır.

Dil ve konuşma terapisi sadece bir seans odasında geçen dakikalardan ibaret değildir. Aslında o odada başlar ama etkisi, evin mutfağında birlikte salata yaparken, akşam kitap okurken ya da markette alışveriş listesi hazırlarken devam eder. İşte bu nedenle, terapi sadece terapistin değil, aynı zamanda ebeveynin de aktif olarak yer aldığı bir yolculuktur.

Terapide Gerçek Kahramanlar: Ebeveynin Etkisi

Araştırmaya katılan 87 ebeveyn ve 95 terapistten edinilen bilgiler şunu net bir şekilde gösteriyor: Terapi sürecinde ebeveynin rolü, sandığımızdan çok daha büyük. Terapistler, çocukların dil ve konuşma becerilerini geliştirmenin yanı sıra, ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimini, evdeki destek kapasitesini ve genel anlamda öğrenmeye yaklaşımlarını da dönüştürmeye çalışıyor.

Ama her güzel hikayenin bazı zorlukları da vardır. Terapistler ebeveynlerle çalışırken bazen bilgi eksikliği, bazen vakit ayıramama, bazen de kaygı gibi engellerle karşılaşıyor. Örneğin, bir çocuğun konuşma zorluğu nedeniyle terapi alması gerekiyorsa ama ebeveyni terapiyi sadece uzmanın yürütmesi gereken bir süreç gibi görüyorsa, bu durumda evdeki destek zayıf kalabiliyor. Oysa ki, ev ortamında basit oyunlarla, doğru sözülerle, birlikte geçirilen kaliteli zamanla terapi çok daha etkili hale gelebilir.

Ebeveynler ise terapistlerinden daha fazla yönlendirme ve ev içi uygulama konusunda destek beklediklerini ifade ediyorlar.

Bu noktada şu soruyu sormakta fayda var: “Ben bir ebeveyn olarak, bu sürece ne kadar dahilim?”

• Çocuğumun terapistinden edindiğim bilgileri ne kadar uyguluyorum?

• Evde konuşma pratiği yapması için ona nasıl bir ortam sunuyorum?

• Onunla günlük yaşamın içinde konuşmasını destekleyecek hangi fırsatları oluşturuyorum?

El Ele Gelişmek: Terapiyi Evde Sürdürmenin Pratik Yolları

Sevgili anne ve babalar, terapi sadece haftada bir defa gidilen bir merkezde yapılan çalışma değildir. Gerçek etki, evde devam eden gayretle gelir. Terapistiniz size bir teknik öğrettiğinde, bu teknik sizinle birlikte her sabah kahvaltıda, birlikte yürüyüşe çıktığınızda ya da akşam kitap okurken çocuğunuzla buluşmalı.

Araştırma, ebeveynlerin %71’inin her gün çocuğuyla konuşma ve anlama becerilerini desteklemek için zaman ayırdığını gösteriyor. Bu muazzam bir oran. Ancak bazı ebeveynler, bu desteği nasıl vereceğini tam olarak bilemediklerini belirtiyor. İşte burada size destek olacak basit ama etkili yöntemleri hatırlatmak istiyorum:

• Her Gün 10 Dakika Sohbet Saati Hiçbir şey yapmasanız bile, her gün sadece onunla ve onun dil seviyesine uygun konuşmaya ayıracağınız 10 dakika bile altın kadar değerlidir. “Bugün en komik ne oldu?”, “Hangi oyuncağınla oynadın?” gibi sorularla başlayabilirsiniz.

• Oyunla Öğretim Birlikte araba sürerken, legolarla oynarken, resim yaparken konuşmayı teşvik edin.

• Hikaye Kurun, Tamamlamasını İsteyin Kitap okurken hikayenin bir yerinde durun ve “Sence sonra ne oldu?” diye sorun. Bu çocuğun düşünmesini, hayal gücünü ve ifade becerilerini güçlendirir.

• Kısa Övgülerle Cesaretlendirin “Harika söyledin!”, “Ne kadar güzel açıkladın!” gibi övgüler onun kendine olan inancını artırır.

• Sabırlı Olun ve Kaygıyı Paylaşın Zaman zaman “Acaba yeterince gelişiyor mu?” diye endişe duyabilirsiniz. Bu doğal. Terapistinizle duygularınızı paylaşın, onlar sadece çocuğunuzun değil, sizin de rehberiniz.

• Terapiyi Günlük Hayatın Bir Parçası Yapın “Pijamalarını getirir misin?” gibi sıradan yönergeler bile aslında birer dil çalışmasıdır. Çocuğunuzun anlayıp uygulayacağı günlük yönergelerle ev ortamını mini bir terapi alanı haline getirin.

Sevgili anne ve babalar, çocuğunuzun konuşma becerisi belki doğal akışında gecikmiş olabilir ama sizin desteğinizle bu yolculukta öylesine büyük adımlar atabilir ki… Unutmayın, çocuğunuzun ilk kelimesinden itibaren bu yolculukta onun en büyük destekçisi sizsiniz. Terapi odasında başlayan çalışmanın devamı evinizde, mutfağınızda, oturma odanızda.

Siz isteyin, siz destek verin; kelimeler yavaş yavaş çiçek gibi açmaya başlayacak.

Sevgiyle,

Aybike ÖKSÜZ
Dil ve Konuşma Terapisti

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.