Terapiye İhtiyaç Duymak

Yazar Dilara Işık • 17 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Hayat her daim kaos ve düzen arasında gidip gelmektedir. Bazı dönemler kendinizi karmakarışık, anlamını yitirmiş, amaçsız, düzensiz hissederken zamanla onun yerini düzene, rutine, sakinliğe bıraktığını hissetmişsinizdir. Kaos ve düzen bütünsellik içinde birbirlerini tamamlar. Bizlere de bu dalgalı geçişlerle nasıl baş ettiğimizi fark etmek düşer.

Kişinin kendine özgü problemi karşısındaki farkındalığı, değişimin başlangıç noktasıdır.

Kişi artık hayatındaki durumları, sorunları fark etmeye başladıkça artık o durumun üstünü örtmesi zorlaşır. Dolayısıyla kişi daha iyi ya da kaliteli bir hayat istediği için bunu değiştirmeye karar verir. Fark etmek ya da karar vermek tam anlamıyla rahatsız olunan durumu değiştirmeye yetmeyebilir. Bunun için eylem gerekir. Eylem deneyimle gelişir ve esner.

Çoğu problemlerde kişinin durumu fark ettiği ancak eyleme geçmek için yeterli cesaret, çaba, tutkunun olmayışından dolayı değişimin olmadığını görmekteyiz. Kişinin bir durum karşısındaki yeni bir davranış öğrenmesi farkındalık, deneyim ve eylemle olur. Her yeni deneyim, yeni bir tutum, her yeni bir tutum ise yeni bir davranışı öğrenmek anlamına gelir.

Kişi terapide zaman içerisinde işlevsel olmayan düşüncelerini, aileden öğrendiği tutumlarını, ve sosyokültürel inanışlarını görmüş olacaktır. Terapi süreci, kişinin kendi içsel kaynaklarını keşfettiği ve öz benliğine yaklaştığı coşkulu, tutkulu ancak zorlu bir dönemdir.

Sonuç olarak, kişi kendini kaos ve düzen içinde rahat hissedemiyorsa, bu düzen içinde kaybolmuş hissediyorsa, düşünce ve davranışsal olarak işlevsiz bir hale gelmişse, ‘farkındayım ama nasıl yapacağım bilmiyorum.’ diyorsa, hayatını değiştirmek için desteğe ihtiyaç duyuyorsa, nasıl eyleme geçeceğini bilmiyorsa psikoterapi iyi bir çözüm yolu olabilir.

Ancak herkesin psikoterapi süreci farklıdır. Kişi hazır olmayabilir, kendine zaman vermek isteyebilir ya da çok emin bir şekilde terapiye başlayabilir. Hepsi kabul ve normaldir. Bununla beraber, danışan haklarınızdan biri de terapistinizi seçeceğiniz gibi, terapiye istediğiniz zaman başlayabilme ve istediğiniz zaman sonlandırabilme hakkınızdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Dilara Işık

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al