Tetik Parmak

 

Nedir?: Parmakların açılırken takılması ve zorlandığında aniden tıklayarak açılmasına tetik parmak denir. 

Nedenleri: En çok başparmakta görülür. Herkeste görülmekle birlikte 40 yaş üstü kadınlarda sıktır. Doğumsal da olabilir. Tetik parmak fleksör tendonların avuç içinde tarak kemikleriyle parmak kemiklerinin eklem yaptığı seviyede geçtiği tünellerde sıkışmasıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bir sebeple tendonun bu tünelden geçtiği bölgede kalınlaşma olur. Bu kalınlaşan bölüm hasta parmağı açmak isterken tünelin ağzında takılı kalır ve parmak da aynı şekilde takılı kalır. Zorlamayla tıklama sesi duyulur ve aniden parmak açılır. Bu olaya tetikleme denir. Bazen de parmak kilitlenir ve ancak diğer el yardımıyla açılır.
 
Klinik olarak önce avuç içerisinde ya da başparmak kaidesinde şüpheli ağrılar olarak başlar. Zamanla özellikle sabahları parmakta takılmalar başlar, ancak bir süre sonra geçer. Hastalık ilerleyince takılmalar belirgin hale gelir ve ağrılıdır. Doğumsal olanda ise başparmak bükük şekildedir. Zorlamayla açılmaz, ağrılıdır. 


Tanısı muayene ile konur.
 
Tedavide erken dönemde avuç içine yapılan kortizon enjeksiyonu fayda sağlar. İlerlemiş vakalarda tedavi ameliyat ile yapılır. Ameliyat kapalı ve açık yöntemle yapılabilir. Ameliyatta tendonun hareketine engel olan yapı gevşetilir. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bir ameliyattır. 

Ameliyat sonrası parmak hareketleri hemen düzelir ve hastalar 12-24 saat sonra parmaklarını ağrısız kullanmaya başlayabilirler. 4-6 hafta ağır ve zorlayıcı işler önerilmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)