Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı)

Yazar Selda Geçerİç Hastalıkları Uzmanı • 30 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Çoğunlukla erişkinlerde görülen diyabet türüne Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı) denir. Pankreas dediğimiz organımızdan üretilen insülin hormonunun yetersiz yada etkisiz olması sonucu kanda şekerin yüksek olmasıdır.Açlık kan(8 saatlik açlık) şekeriniz 126 ve tokluk şekeri (2 saatlik)200 'ün ,3 aylık kan şekeri(Hgb A1 c) % 6 'nın üzerinde ise diyabet başlamış demektir.Daha çok 40 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkar.

Tip 2 diyabetlilerin %80’i şişmandır. Bu bağlamda Tip 2 diyabete yol açan önemli nedenlerden biri şişmanlıktır. Şişman ve insülin direnci olan bir kişide aileden gelen genetik özelliklerle eğer beta hücrelerinin insülin salınımında bozukluk varsa kan şekeri kolayca yükselir ve Tip 2 diyabet dediğimiz hastalık ortaya çıkar.

Tip 2 diyabette belirtiler çok daha yavaş ve daha sinsi seyirlidir. Diyabetlilerin çoğunda hiçbir belirti olmadan şeker uzun yıllar yüksek seyredebilir. Diyabetin yavaş ve sinsi ilerlemesi nedeniyle toplumdaki diyabetlilerin yaklaşık her 2 ‘sinden 1’inde tanı koymakta gecikilebilir.

Tip 2 Diyabet, (şeker hastalığı) kan şekeri düzeyinin aşırı yükselmesine neden olan ve tedavi edilmezse ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Tip 2 Diyabet, başta kalp damar olmak üzere pek çok ciddi sağlık soruna neden olabilir. Kişinin zamanında tedavi edilmemesi durumunda organ kayıpları ve körlüğe kadar varan sorunlar oluşabilir. Diyabetin gelişmesi uzun bir sürece yayılır ve başta fazla belirti vermeyebilir. Erken teşhis edildiğinde(özellikle ilk 3 ayda) koruyucu önlemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile engellenebilir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme diyabetten korunmak için hayati öneme sahiptir.

Tip 2 diyabet belirtileri;

Sık idrara çıkma, özellikle geceleri.

Aşırı susuzluk hissi(ağız kuruluğu).

Aşırı acıkma hissi ve yeme isteği.

Aşırı yorgun hissetme veya geçmeyen halsizlik.

Açıklanamayan kilo kaybı ve kasların erimesi.

Cinsel organlarda kaşınma veya sık sık pamukçuk çıkması.

Kesik ve yaraların yavaş iyileşmesi.

Net görememe ve görme sorunları.

Tip 2 diyabetin nedenleri;

İnsülin midenin arkasında yer alan pankreas tarafından üretilmektedir. İnsülin kanınızdaki glukoz miktarını kontrol etmektedir. Kanınızdaki glukozu hücrelere taşır ve glukoz hücrelerde enerjiye dönüştürülür. Ayrıca fazla olan şekeri yağ hücrelerinde yağ olarak depolar.

Tip 2 diyabette normal kan glukoz düzeyini sürdürmek için yeterli insülin üretilmez (insülin yetmezliği) ya da vücudunuz etkin bir şekilde üretilen insülini kullanamaz(insülin direnci).

Tip 2 diyabet riski şu durumlarda artar:Bütün yetişkinler tip 2 diyabet riski taşımasına rağmen bazı gruplar özellikle yüksek risk grubundadır.

  • 40 yaşın üzerindeyseniz

  • Yakın bir aile üyenizde diyabet varsa (anne, baba, kardeş)

  • Fazla kilolu ya da obez iseniz

  • Kalp krizi veya inme gibi kalp damar hastalığı geçirdiyseniz

  • Polikistik over sendromu olan ve aynı zamanda kilolu bir kadınsanız

  • Gebelikte diyabet olduysanız ya da 4,5 kg’nin üzerinde bebek doğurduysanız

  • Depresyon, şizofreni veya bipolar bozukluk gibi şiddetli zihinsel hastalığınız varsa

  • Kişinin beslenmesi doğru ve dengeli değilse diyabet riski artar..

Tip 2 Diyabet tanısı ve testleri

Tip 2 diyabet tanısı için en yaygın kullanılan tesler;açlık ve tokluk kan şekeri,hgbA1c(3 aylık şeker ortalaması).

Tip 2 diyabette tedavi yöntemleri;

Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile diyabeti kontrol etmek mümkündür.Tanı konduktan sonraki ilk 3 ayda sağlıklı yaşam tarzını benimsemekle hastalığın önüne geçmek mümkündür... Bununla beraber alternatif tedavi yöntemleri de tedavide önemli destek sağlamaktadır.(fitoterapi,akupunktur,biorezonans,hacamat vb) Ancak yaşam değişikliği yanında ilaç tedavisi gerekebilmektedir..Hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalık süresine göre ilaç veya insülin tedavisi gerekebilir...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)