Tırnak Batması

Yazar Altan KaranGenel Cerrah • 30 Mart 2018 • Yorumlar:

Tırnak batması en çok ayak tırnaklarında ve özellikle başparmak tırnağında görülen bir patolojidir. Bu patolojide tırnak ana yatağından ayrılır, yana doğru büyüyerek cilt içine doğru girer. El tırnaklarında görülmesi nadirdir.

Özellikle ayaklarda görülmesinin en büyük nedeni dar ve uzun burunlu ayakkabılardır. Ayak bu ayakkabıda sıkışır. Bu sıkışmadan en çok ayak başparmağı etkilenir ve tırnakların et içine girmesine neden olur. Bunların dışında tırnakların gelişigüzel kesilmesi de tırnak batmalarına neden olabilir. Tırnaklar genelde konkav ve derin kesilmektedir. Buda tırnak büyürken yatağının dışına çıkmasına neden olmaktadır. Tırnaklar düz kesilmelidir.

Parmakların üzerine bir travma geldiğinde tırnak altında hematom oluşur. Bu hematom yeni tırnak gelinceye kadar tırnak beslenmesini bozarak enfeksiyonlara davetiye çıkarabilir.

Tüm bunların dışında da çeşitli mantar enfeksiyonları da tırnak batmasına neden olabilir. Mantar enfeksiyonları tırnaklarda kalınlaşmaya, çıkan tırnağın sağlıksız çıkmasına neden olmaktadır. Hastanın birde diabeti varsa veya bağışıklık sistemi bozuksa enfeksiyon daha hızlı ilerlemektedir.

Gut veya diabeti olan hastalarda enfeksiyon normal kişilere göre daha hızlı ilerlemektedir. Kilolu hastalarda ayaklara binen yük daha fazla olduğundan tırnak batmaları daha fazla görülmektedir.

Belirti olarak batan tırnağın çevresindeki deride kızarıklık ve ağrı vardır. Tırnak batmalarına genelde enfeksiyon da eşlik etmektedir. Bu durumda batan tırnak kısmında akıntı, pis koku, iltihap saptanır. Hastanın yürümesi

zorlaşır. Günlük yaşamını bozar. Batan kısım ortadan kaldırılmadıkça enfeksiyon gerilemez. Bu durum yukarıda söylendiği gibi diabet veya damar hastalarında daha vahim seyretmektedir.

Tırnak batması tedavisinde eşitli doğal yöntemler önerilmektedir. Bunlar içinde limon suyu , vazelin, sarımsak, soğan gibi bitkiler kullanılmaktadır. Fakat bunların bilimsel değeri yoktur. Bunların dışında epsom tuzu, elma sirkesi, oksijenli su kullanalar olmuştur. Bunlarla batan tırnağın olduğu ayağın banyo yaptırılması yakınmaları biraz azaltmaktadır.

Tedavide en önemli konu cilde batan tırnak kısmının çıkarılmasıdır. Bu yapılmadan ne batma ortadan kalkar, nede enfeksiyon düzelir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Tırnak eğer sadece bir tarafından batmış, tırnağın diğer kısımları salimse sadece batan kısmının altı dekole edilir ve o kısım kesilerek çıkarılır. Eğer tırnağın bütünü hasta ise, mantar enfeksiyonu varsa veya travma nedeniyle altında hematom toplanmışsa tırnağın tamamının alınması tedavide esastır. Tırnak alındıktan sonra tırnak yatağı revizyonu yapılır. Yataktaki granülasyon dokusu çıkarılır. Yeni tırnağın kolayca yatağını bulması sağlanır. Alınan tırnak yaklaşık 2-3 ay içinde yerine gelir. Bu süre zarfında ayak akşamları 10 dakika ılık su içine konur. Sonra üzerine batticon sürülür. Tırnak iyice çıktıktan sonra tırnak ile yatağı arasına ince bir pamuk yerleştirilir ve tırnağın biraz kalkık çıkması sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)