Tırnak Problemleri Hastalıkların Habercisi

Yazar İnci MevlitoğluDermatolog • 10 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Deri eklerinden biri olan tırnak, fonksiyonel olarak parmak uçlarını travmadan korumaktan küçük cisimlerin tutulmasına kadar birçok görev üstleniyor. Bunun yanında tırnak değişiklikleri çeşitli dermatolojik ve sistemik hastalıkların tanısında yol gösterici rol oynuyor. İşte tırnaktaki değişikliklere bağlı hastalık bulguları…

Sistemik Hastalıklarda Tırnak Bulguları

Çomak parmak: Tırnağın eğimindeki artış ve etrafındaki yumuşak dokudaki kalınlaşma ile ortaya çıkar. En sık kronik akciğer, kalp, karaciğer veya tiroid hastalıklarında görülür.

Kaşık tırnak: Tırnak plağının kaşık şeklini almasıdır. Çocuklarda özellikle ayak başparmak tırnağında görülebilir. Mantar enfeksiyonu, diyabet, lupus, tiroid hastalıklarında da görülebilir.

Beau çizgileri: Tırnakta ortaya çıkan enine çöküntülerdir. Tırnağın büyümesini etkileyecek kadar şiddetli bir hastalığa bağlı olarak birden fazla tırnakta veya tüm tırnaklarda ortaya çıkar. Çeşitli enfeksiyonlar, ilaçlar, otoimmün hastalıkları neden olabilir.

Tırnakta beyaz bantlar: Karaciğer sirozu, kronik konjestif kalp yetmezliği, yetişkin başlangıçlı diyabette görülebilir. Tırnağın serbest kenarında görülen beyazlık siroz, tırnağın dip kısmındaki beyazlık ise kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir.

Sarı tırnak sendromu: El- ayak tırnakları sert, kıvrık, sarı- yeşil görünüm alabilir. Lenfödem ve plevral efüzyonla birlikte tanımlanmıştır.

Melanonişi: Uzunlamasına koyu renkli çizgilenmelerle karekterizedir. İlaçlar, Addison hastalığı, AIDS, hipertriodi, folik asit eksikliği,B12 vitamini eksikliği, Cushing sendromunda görülebilir.

Tırnak Enfeksiyonları
Tırnak mantarı dermatofit, maya ve nadir olmakla beraber küf mantarlarınca oluşabilir. Şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bunun yanında mantar sporları banyo, yüzme sırasında kullanılan havlu, mayo, terlik, şezlong gibi eşyalarda uzun süre yaşarlar. Yüzme havuzu, duş, sauna, fitness salonları, soyunma odaları da risk sebebidir.

Çevresel Tırnak Bozuklukları
Tırnak kenarı iltihabı:
Tırnak etrafında bulunan yumuşak dokunun iltihabıdır. Genellikle diken batması, tırnak yeme, parmak emme, şeytan tırnağının koparılması, hijyenik olmayan veya yanlış manikür uygulamaları en sık etkenlerdendir.

Tırnak batması: Sert tırnağın yumuşak doku içine içinde kalması sonucu oluşan, genellikle kronik seyreden bir durumdur. Sıklıkla ayak başparmağında görülür. Uygun olmayan ayakkabı, yanlış tırnak kesimi, kilo, gebelik, tahriş, genetik yatkınlık gibi nedenlerle ortaya çıkar.

Dermatolojik Hastalıklarda Tırnak

Sedef tırnağı: Tırnak yüzeyinde çukurcuklar, beyaz lekeler/ noktalar, sarı yağ damlası benzeri lekeler, tırnak altında kalınlaşma, kırılganlık olabilir. Tırnak sedefi, kolayca mantar enfeksiyonları ile karışabilir.

Liken planus: Tırnakta incelme, hacim azalması, tırnak kaybı, tırnağın dip kısmından kanat şeklinde tırnağın üstüne doğru doku uzaması görülebilir. Tırnak kalınlaşması daha az oranda görülür.

Yirmi tırnak distrofisi: Tırnak kabalaşması şeklinde oluşur. Tırnaklar mat ve incedir. Zımparalanmış gibi bir görünüme sahiptir. Bölgesel saç dökülmesi ile birlikte görülebilir.

İlaca Bağlı Tırnak Anomalileri
Kanser ilaçları ve kan sulandırıcılar dolayısıyla tırnakların birçoğu veya tamamı etkilenebilir. Çizgilenmeler, tırnağın yatağından ayrılması, mavi- siyah bantlar, tırnağın etrafındaki yumuşak dokuda kızarıklıkla karakterizedir.

Melanom
Genellikle 50 yaş sonrası ve en sık başparmakta görülür, kahverengi- siyah, dikey bantlarla karakterizedir. Renkli bantlar tırnağın dip ve yanlarındaki yumuşak dokuya taşarlar. Ailede atipik ben varlığı sorgulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

İnci Mevlitoğlu

Dermatoloji Prof. Dr.

Randevu al