Tiroid bozuklukları erkek kısırlığında %30, kadın kısırlığında %35 etkili

Tiroid vücutta mekanizmayı doğrudan etkileyen önemli bir bezdir ve doğru çalışmaması halinde, pek çok organı olumsuz etkilemektedir. Bunların başında da üreme organları gelir. Tiroid bezinin az ya da çok çalışması kadın ve erkeklerin üremeyle ilgili hormonlarını doğrudan etkiler ve gebe kalamamanın başlıca nedenleri arasında yer alır. Tiroid bozukluklarının erkek kısırlığında %30, kadın kısırlığında ise %35 oranında etkili olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar, tiroidin gebelik üzerine etkileri hakkında bilgi verdi.
Tiroid hormonları cinsiyet hormonlarını doğrudan etkiliyor
Tiroid hormonlarının vücutta başta cinsiyet hormonları olmak üzere, tüm hormonlarla etkileşim halinde olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bayraktar, “Kadınlarda yumurtalıkların, erkeklerde testisin normal işlevlerini yerine getirebilmesi için, tiroid hormonlarının seviyesinin normal düzeyde olması gerekir.
Normalden az olan tiroid seviyeleri kısırlık sorununu beraberinde getirdiği gibi, bebeğin anne karnındaki gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Tiroid hormonları erkek kısırlığında % 30 oranında etkili olurken, kadın kısırlığında % 35 oranında etkili oluyor.” dedi
Hipotirioidi ve hipertiroidi gebeliği nasıl etkiler?
Tiroid bezinin az çalışması (Hipotiroidi), yumurtlamayı sağlayan FSH ve LH hormonlarının seviyesini düşürerek halk arasında süt hormonu olarak bilinen prolaktinin seviyesini yükselttiğini belirten Doç. Dr. Bayraktar, şu bilgileri verdi:  “Bu durum sağlıklı yumurtlamanın önüne geçmektedir.
Ayrıca,  tiroid bezinin az çalıştığı gebelerde, düşük, erken doğum ve bebek ağırlığının normalden az olması sık görülen durumlar arasında yer alır.  Tiroid bezinin çok çalışması (Hipertiroidi) ise yumurtlama ile ilgili sorunlar oluşturarak  gebe kalmayı önler”
Gebelik öncesi dönemde tiroid hastası olduğu bilinen anne adaylarının mutlak suretle hormon düzeylerinin kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Bayraktar, “Gebe kalmak isteyen anne ve baba adayları eğer tiroid hastası ise mutlaka bir Endokrinoloji Hastalıkları uzmanı tarafından takip edilerek uygun tedavi yapılmalıdır.
Tiroid hastalarının gebelik sürecinde de ana prensip, Tiroid hormonlarının doğuma kadar olan süreçte normal değerlerde olmasının sağlanmasıdır. Bu sebeple tiroid hastası anne adayları multisidipliner bir yaklaşımla Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı, Kadın Doğum Uzmanı ve Riskli Gebelik Uzmanı tarafından takip edilmelidir.” dedi.

&

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Başak Karbek Bayraktar Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)