Tiroid Etkileri

Yazar Merve İmerDiyetisyen • 30 Mart 2018 • Yorumlar:

Tiroid bezi boynumuzun önünde bulunan kelebek seklinde bir iç salgı bezidir. Tiroid bezinin görevi
tiroid hormonlarını üretmek, depolamak ve gerektiğinde kana vermek ve böylece metabolizmamızı
kontrol altında tutmaktır. Tiroid bezinden salgılanan hormonlar T3 ve T4 hormonlarıdır. Tiroid
bezinden salgılanan tiroid hormonlarının kanda değerinin az veya çok olması durumunda bazı tiroid hastalıkları oluşmaktadır; hipertiroid ve hipotiroid kişinin sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkileri olan hastalıklardır.

Hipotiroid:Tiroid bezinin az çalışmasına ve bu nedenle tiroid hormonlarını az üretmesine ve sonuçta kanımızda tiroid hormonlarının (T3 ve T4) düşük olması durumuna tiroid yetmezliği veya tıp dilinde hipotiroidi denir. Hipotiroidizm, toplumda % 4.6 oranında bulunur. Bunun çoğunluğunu başlangıç halindeki veya hafif derecedeki tiroid bezi yetmezliği (sadece TSH yüksek fakat T3 ve T4 normal olması) oluşturur. Tiroid yetmezliği tiroid fazla çalışmasından daha çok görülür ve nodüllerden sonra en sık görülen tiroid hastalığıdır. Bu hastalığın kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla 3 kat daha fazladır.

Hipertiroid: Tiroit bezinin gereğinden fazla çalışmasına bağlı olarak tiroit hormonlarının fazla miktarda üretilip kana salınması sonucu ortaya çıkar. En önemli tepkilerinden biri metabolik hızın artması ile kilo kaybı görülmesidir. En çok karşılaşılan şikâyetler arasında tiroitlerin yeterli çalışmamasına bağlı olarak çıkan kilo problemleri geliyor.ancak bilinenin aksine tiroit problemi,doğru tedavi ve beslenme düzeniyle kilo vermeye engel değil! Bununla beraber dikkat edilmesi gereken konu ise, beslenmende yapılacak yanlışlıklar,tiroit problemleriyle karşılaşma riskinizi arttırabilir. Tiroid hastaları doktor kontrolünde uyguladıkları ilaç tedavisinin yanı sıra yaşamları boyunca beslenmelerine de dikkat etmek durumundadırlar. Tüketecekleri yiyeceklerin çeşit ve miktarı hormon seviyelerini etkileyebilmektedir.

Bu nedenle;
Kan bulgularınıza, yaşam tarzınıza, kullandığınız ilaçlara uygun yeterli ve dengeli bir beslenme
programı uygulamalısınız, bu örüntü karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller ve lifden zengin
olmalıdır. Balık ve keten tohumu tiroid hastalarının beslenmesinde yer alması gereken besinlerdir.
Derisiz tavuk,yağsız kırmızı et tüketimi de yine sağlıklı beslenme çerçevesinde vücudun protein, demir ve diğer vitamin ihtiyacının karşılanması için önem taşımaktadır. Kişinin yaşına, aktivitesine,
gereksinimine uygun oranlarda günlük beslenme planı içinde bulunmalıdır. Doymamış yağ asitlerinin, özellikle omega-3, tiroid fonksiyonlarını düzenleyici özelliği artık bilinmektedir. Bu nedenle daha fazla balık tüketmeye çalışın. Haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde ise derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketin. Sebze ve meyveleri mevsiminde, taze tüketin.

Sıklıkla hipotiroidi ile birlikte görülen kolesterol problemine bağlı olarak kolesterolden fakir, posa
içeriği yüksek bir diyet örneği tercih edilir.

*Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. Selenyumundan yetersiz
beslenildiğinde kanda T4 ve TSH hormonu yükselir, T3 hormonu düşer. İyot ve selenyum eksikliği
birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum kaynağı besinlerdendir.Kabızlık, yüksek posalı diyet tercihini destekler, fakat yüksek posa dışardan alınan tiroid hormonlarının emilimini engelleyebilir. Hipotiroidi hastalarında sıklıkla karşılaşılan bir sorun da bireylerde görülen ödemdir. Bunun için bu kişilerde sıvı tüketimi arttırılmalı, tuz tüketimi ve kullanılacak tuzun türü açısından hekime danışılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)