Tiroid Nodülleri

Yazar Serhat BuldurGenel Cerrah • 11 Haziran 2020 • Yorumlar:

Tiroid bezi ne işe yarar ?

Tiroid bezi boynun ön tarafında yerleşen kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezi gıdalarla alınan iyotu işleyerek hormona çevirir ve bu şekilde metabolizmayı kontrol eder.

Tiroid nodülü nedir ?

Tiroid nodülü normal tiroid dokusunda bölgesel büyüme ve kistik genişleme şeklinde olabileceği gibi, kanserli hücrelerin çoğalması sonucunda da olabilir. Ek olarak tiroid bezindeki uzun süreli yangı ve iyot eksikliğinde de nodül oluşumu gözlenebilir.

Tiroid nodülünde ne gibi şikayetler olur ?

Nodüller çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmazlar ancak bazen nodüller gözle görülebilecek boyutlara ulaşabilirler ve burumda etraftaki dokulara bası yaparak şikayetlere yol açabilirler. Bu gibi durumlarda nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı gibi şikayetler olabilir. Tiroid bezinin az veya aşırı çalışmasına bağlı semptomlar da gözlenebilir. (buradan endokrinoloji içerisinde yer alan hipo ve hipertiroidizme link verelim)

Tiroid nodülüne tanı nasıl konulur ?

Tiroid nodülleri boyun bölgesine yapılan ultrasonografik inceleme yardımıyla saptanabilir. Nodül saptandığında boyutuna ve ultrasonografi esnasındaki şüpheli bulgulara göre ince iğne biyopsisine yönlendirilirler. Bunlara ek olarak hormon düzeyinin ölçümü için kan alınır. Hormon aktivitesine göre sintigrafi de tanı testi olarak yapılabilir.

Hangi durumlarda operasyon planlanır ?

Operasyon gerektiren durumlar şunlardır;

  • İnce iğne biyopsisi şüpheli veya kanser olanlar

  • Birden fazla nodül varlığı ve bezin fazla çalışması durumu (hipertiroidizm)

  • Ultrasonografide yüksek şüphe varlığı

  • 4 cm'den büyük nodüller

  • Göğüs boşluğuna uzanan tiroid bezi

  • Bası semptomları (nefes darlığı, yutma güçlüğü)

  • Kozmetik

Operasyon dışında bir tedavi seçeneği yok mudur ?

Operasyon kriterlerini karşılamayan nodüller takip edilirler. Ek olarak nodülün boyutu ve çalışma durumuna göre anti-tiroid ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi, alkol ablasyon tedavisi gibi seçenekler de mevcuttur. Tedavinizin planlanması için uzmanınıza başvurunuz.

Operasyonun riskleri nelerdir ?

Tiroid bezleri, boyundaki büyük damarlar ve ses tellerinin hareketinden sorumlu sinire yakın yerleşimlidir. Bu nedenle operasyon esnasında sinir yaralanması durumunda geçici veya kalıcı ses kısıklığı oluşabilir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Serhat Buldur

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al