Tiroidektomi nedir

Yazar Mehmet Tahir OruçGenel Cerrah • 18 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Tiroidektomi nedir?

Genel anestezi altında tiroid bezinin bir kısmı veya tamamının çıkarılması operasyonudur.

ENDİKASYONLAR:

1-Tiroid kanseri veya şüphesi varlığı mutlak ameliyat endikasyonudur.

2-Büyük nodüller: Kanser riski taşımasa da büyük nodüller basıya bağlı ve kozmetik sorunlar oluşturabilir. Ayrıca büyük nodülün içinde küçük bir kanser odağının iğne biyopsisi ile atlanması mümkün olabileceğinden dolayı 4 cm üstündeki nodüllere ameliyat yapılabilir.

3-Hipertiroidi : Bezin tamamı veya aktif bir nodülün çok çalışmasına bağlı oluşan durumdur, ilaç ve/veya radyoaktif tedaviye cevap vermezse ameliyat yapılabilir.

Ameliyat tipleri nelerdir: Bütün cerrahi tekniklerde olduğu gibi birçok isim sınıflandırması yapılmıştır ve bunlar biraz kafa karıştırıcı olabilir. Günümüzde en çok kullanılan en anlaşılır ve basit sınıflandırma aşağıdaki gibidir:

1-Total tiroidektomi: Bütün tiroid bezinin tamamının çıkarılmasıdır (Sağ ve sol loblar, istmus {orta hat}, piramidal lob {yukarı uzanan bölüm})

2-Totale yakın tiroidektomi: Tiroid yataklarında bilerek 1-2 gr kadar doku bırakılmasıdır. Burada amaç ses siniri tiroid dokusuyla çok iç içe ise, sinire herhangi bir zarar verilmesinin önlenmesidir. Kalan bu kadar dokunun fonksiyonel olması mümkün olmadığından amaç sadece sinirin korunmasıdır.

3-Subtotal tiroidektomi: Tiroid yataklarında 1-2 gr dan daha fazla doku bırakılmasıdır. Günümüzde kabul edilen bir teknik olmayıp, daha az deneyimli cerrahlarca tercih edilmektedir. Burada kalan doku ikinci yönteme göre daha fazladır ancak yine de normal hormon salgılanması için yeterli olmayacaktır. Tiroid kanserlerinde kesinlikle uygulanmaması gerekir, iyi huylu-benign hastalıklar için de tercih edilmemelidir.

4-Total lobektomi: Bir taraf tiroid lobunun tamamının çıkarılması diğer loba dokunulmamasıdır. Bu yöntem kanser şüpheli tek nodül olduğunda, nodülün bulunduğu lobun tamamının çıkarılıp hastanın uyandırılmasıdır. Ameliyat sonrasında yapılacak patolojik incelemede kanser ayırımı kesinlikle yapılacaktır. Eğer hastada kanser yoksa ek bir tedaviye gerek olmayacak ve çok büyük bir olasılıkla karşı lobun çalışıyor olması sayesinde dışarıdan hormon almadan hayatına devam edecektir.

5-Tamamlayıcı tiroidektomi: Yukarıda belirtilen tabloda, yani tek bir lobun çıkarılmasından sonra patoloji incelemesinde kanser gelirse, karşı lobun da ikinci bir ameliyatla çıkarılıp (karşı lob normal olsa da) total tiroidektomiye dönülmesi işlemidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Tahir Oruç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)