Toksik İlişki Nasıl Sona Erer?

Yazar Güneş Üçcan • 13 Ekim 2023 • Yorumlar:

Duygusal ilişkinizde kendinizi değerli, mutlu ve huzurlu hissetmek yerine değersiz, sürekli mutsuz ve huzursuz hissediyorsanız toksik ilişki yaşıyor olabilirsiniz. Eğer böyle bir durumdaysanız öncelikle partnerinizle konuşmaya ve sorunlarla yüzleştirerek çözüm yolunu aramayı deneyebilirsiniz. Bunu tek başınıza yapamıyorsanız partnerinizle birlikte veya bireysel olarak bir terapiste danışabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen sonuç değişmiyorsa toksik ilişkiden kurtulma yolları denenebilir.

Toksik ilişkiden kurtulmak zor gibi görünebilir fakat imkansız değildir. Bunun için önce durumu tespit etmek önemlidir. Bir adım atmadan önce kendinize partnerinizle gerçek bağlantınızın ne olduğunu sorun. Onun için ne düşünüyorsunuz? Özellikle onun yanındayken nasıl hissediyorsunuz? Söz konusu kişi sizi değersiz hissettiriyor ve size karşı yanlış tavırlar sergiliyor ise toksik bir partner ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Toksik bir ilişkiye son vermek isyan, çatışma veya başka huzursuzluk verici durumların çıkması ile eş anlamlı görünebilir. Ancak bunlardan kaçınmak imkansız değil. Bunun için açık ve net olmak gereklidir. İlişkiden kurtulmak için doğrudan konuya girmek ve yaşanılan olayları sıralayarak kararlı bir şekilde ilişkiye son vermek istediğinizi söylemek önemlidir. Tartışmada haklı çıkmaya çabalamak yerine sadece karşınızdakinin hatalarından haberdar olmasını sağlamak ve onu tercihinizle ve gerçeklerle yüzleştirmek yeterlidir.

Elbette ki ayrılık zorlu bir süreçtir. Bunu yaşamak hangi koşul altında olursa olsun hoş değildir. İnsanları hayatımızdan çıkarmak kimsenin tercih edeceği bir şey değil. Fakat hayatı mutlu yaşamak, bizi mutlu edecek kişilerle yaşamak onu çok daha güzel yapar. Ne kadar çok takdir ve tatmin edici olay yaşarsak hayattan o kadar zevk alırız.

Bazı insanlar söyledikleri gibi bizleri hak etmiyor. Toksik insanlardan uzak durmaya karar vermek bazen zordur. Bu insanlara toksik diyoruz çünkü tıpkı bir zehir gibi hayatlara girip, yavaş yavaş etkileri altına alıyor, olumsuz etkiliyorlar. Eğer tek başınıza bu ilişkiden kurtulamıyorsanız psikolojik destek almaktan çekinmemek gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)