TOPUKLU AYAKKABI GİYDİĞİNİZDE BİLEK BURKULMALARI YAŞIYOR MUSUNUZ?

Yazar Gökçe MıkOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 12 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Topuklu ayakkabıyla yürürken birden ayağınızı boşlukta hissedip burkulmalar yaşıyorsanız, ya da bir spor ayakkabıyla düz zeminde yürürken bile, ama çoğunlukla engebeli zeminde, ayak bileğinizde bir boşluk ve yalpalama hissediyorsanız, nedeninibilmediğiniz ayak bileği dönmeleri, düşmeler ve sakarlıklar yaşıyorsanızbüyük ihtimalle Kronik Bağ İnstabilitesi'ne sahipsiniz.

Peki Nedir Kronik Bağ İnstabilitesi?

Hayatınızda bir dönemde en az bir kez bilek burkulması yaşadıysanız ve ilk müdahaleniz zamanında ve durumunuza uygun yapılmadıysa, tekrar eden bilek burkulmalarının ardından sıklıkla Kronik Bağ İnstabilitesi olarak adlandırdığımız durum gelişir. Bu durumu biz şöyle ifade ederiz;tekrar eden, kişiyi rahatsız eden, ağrı ve acı veren, günlük yaşamını etkileyen, hatta bazen durup dururken gelişen bilek burkulmaları ve dönmeleridir.

Bilek burkulduğunda, bağ dokular gerilir ve bazı vakalarda yırtılır. Bu durumda bileğin denge becerisi de olumsuz yönde etkilenir.

Şayet bu durumda ilk müdahale etkin olarak sağlanmazsa, ki burkulmalarda çoğunlukla alçı yapılması uygundur, ayak bileği bağları doğru şekilde iyileşemez ve ileride nüksedecek yeni burkulmalara aday hale gelir.

Bilinen en genel tedavi yöntemi olan bandajlama ve buz kompresi, zannedildiği gibi bağ dokularını iyileştirmekten ziyade, bilekte burkulmadan kaynaklanan acıyı, şişliği ve ödemi giderici yönde etkilidir.

Oysa ki bağların eski fonksiyonlarını kazanmaları için ortalama 3 hafta süre ile alçıda olmaları uygun olan tedavi şeklidir ve kişi burkulmayı ilk yaşadığında zaman kaybetmeden uygulanmalıdır.

Söz konusu alçı, bilinen klasik alçı gibi değildir, "soft cast" olarak adlandırılan, üzerine rahatlıkla basılıp yürünebilen yeni nesil alçılardır. Alçı süresi sonunda dinlenmiş olan bağlar eski dengelerine ve fonksiyonlarına kavuşurlar.

Kronik Bağ İnstabilitesi'nde Etkin Tedavi Şekli Nedir?

Kronikleşen, yani sürekli nükseden bilek burkulmaları bize bağların güçsüzlüğünü gösterir. Fizik tedavi ile güçlendirilemeyen bağlar için cerrahi müdahale gerekir. Hasar görmüş lifler oldukça basit bir ameliyatla tamir edilir ve tam tedavisi mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gökçe Mık Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)