Torsoplasti (Annelik Estetiği)

Torsoplasti işlemi sırasında; aynı seansta memeye ve karma yaklaşımda bulunulurken, bel ve kalça bölgesini de "liposhuping" yöntemi ile istediğimiz gibi şekillendirmemiz mümkün olabilmektedir.

Karın, meme, bel ve kalça bölgelerinin aynı anda düzeltildiği kombine cerrahi işlemlere torsoplasti adını veriyoruz. Özellikle çoklu doğumlardan sonra birbirinden bağımsız olarak söz konusu bölgelerde, birden fazla deformasyonun (şekil bozukluğunun) aynı anda görülme oranının, azımsanamayacak kadar yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Doğumdan sonra ve emzirme döneminde; karın duvarında gevşemeler olur, karın cildi sarkar, karın ve bel çevresinde yağ dokusu artışı olur, memelerde de büyüme ile birlikte sarkmalar meydana gelebilir. Bu yüzden hamilelik sonrası bu bölgelere yönelik gerçekleştirilen kombine cerrahi işlemlerin tümünü "annelik estetiği“ olarak da isimlendirebiliriz. Hamilelik dışında; yaşın ilerlemesiyle ve aşırı kilo alıp vermeler sonucunda da bu tür sorunlar ortaya çıkabilir.

Uzun ve çeşitli güçlüklerle geçen hamilelik döneminin ardından, doğum gerçekleşir. Haneye dahil olan bu minimini birey, ev halkını son derece memnun etmiştir. Halalar, teyzeler dahil, dedelerin ve ninelerin keyfine diyecek yoktur. Baba ise o an dünyanın en şanslı kişisidir. Doğum anında çektiği onca acıya rağmen anne bile mutluluğun doruklarındadır. Bu sihirli dönemde mutlu olmayan hemen hemen yok gibidir. Ancak zaman geçtikçe ve herkes günlük yaşam koşullarına döndükçe annenin kendi bedeniyle ilgili merak ettiği bazı sorular kafasına takılır. Anne lohusalık döneminde bebeğini emzirirken hamilelik döneminde aldığı kilolardan nasıl kurtulacağının hesabını da yapmaya başlar. Acaba emzirme sırasında süt ile dolup boşalan memeleri küçülüp eski formuna kavuşabilecek midir? Hamilelik döneminde aşırı büyüyen ve gerilen karnı, tekrar eski haline dönebilecek midir? Karnındaki çatlaklar geçici midir, kalıcı mıdır?

Torsoplasti sırasında bel ve kalçalara yönelik yaklaşımı "liposhaping" işlemi olarak özetleyebiliriz. Bilindiği üzere; bir bölgeden yağ dokusu alma işlemine "liposuction", bir bölgeye yağ dokusu verme işlemine ise, "lipofilling" diyoruz. Eğer bir kişide estetik uyumu sağlamak amacıyla; aşırı yağlı bölgelerden yağ dokusu aspire edilirken, yeterince yağ dokusu olmayan bölgelere aynı seansta yağ dokusu enjeksiyonu yapılıyorsa, bunun adı "liposhaping" olmaktadır.

Torsoplasti ameliyatları; donanımlı ameliyathaneye haiz tam teşekküllü hastanelerde, deneyimli anestezi uzmanları eşliğinde, genel anestezi altında gerçekleştirilmelidir.

Ameliyat süresi uzun olmakla birlikte, yapılacak operasyonların sayısına göre değişmektedir. Tarsoplasti ameliyatı olan meme küçültme ile karın germe ameliyatı kombinasyonu, yaklaşık beş saat sürebilmektedir.

Merak edilen bir diğer konu ise, bu ameliyatların ağrılı olup olmadığı konusudur. Ameliyatların tümü genel anestezi altında uyutularak gerçekleştirildiği için, zaten operasyon sırasında ağrının duyulması söz konusu değildir. Ayrıca ameliyat sırasında kesilip dikilen bölgeye uzun etkili anestetik maddeler enjekte edilmektedir. Bu sayede ameliyattan sonraki dönemde de ağrının kontrolü mümkün olabilmektedir. 

Torsoplasti ameliyatları, her şartta her kişiye mutlaka yapılmalı mıdır? Sağlıkta böyle katı kurallardan bahsetmek, çok iddialı bir söylem olur. Bazı özel durumlarda bu ameliyatların yapılması tabii ki ertelenebilir. Aşırı kilolu kişiler, yaşı ileri kişiler, kontrol edilemeyen şeker hastalığı olanlar, yıllardır aşırı sigara içen ve ameliyat döneminde dahi ara veremeyen kişiler, bu kombine ameliyatlar için riskli grupta yer almaktadırlar. Risk grubundaki kişiler mutlaka ameliyat olmak istiyorlarsa, şartların normal hale gelmesini beklemek gerekir. Bu gruptaki kişiler için bir diğer seçenek, kombine ameliyatların hepsinin aynı seansta yapılması yerine, tek tek ameliyatlar şeklinde gerçekleştirilmesi olabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Osman Metin Yavuz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)