Total Diz Protezi

Nedir?

Total diz protezi, aşınmış olan eklem yüzeylerinin metal ve polietilenden imal edilen özel parçalar ile kaplanarak yapay bir eklem oluşturulmasıdır. 

Nedenleri

Hastalarda görülen kronik diz ağrısı ve yetersizliğinin en sık nedeni artrit yani kireçlenmedir. Bu kireçlenme en sık osteoartrit, romatoid artrit ve travmatik artrit şeklinde olur. Osteoartrit genellikle 50 yaş sonrası oluşur. Kemiklere yastıkçık yapan kıkırdak yumuşar ve yırtılır. Kemikler birbirlerine sürterek ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur. Romatoid artritte eklem zarı kalınlaşır ve yangı oluşturur. Kronik yangı eklem içinde sıvı üretilmesine sebep olur ve kıkırdak hasarı yapar. Travma sonrası ise diz bölgesinde kırık veya bağ yaralanmaları zaman içinde kıkırdak hasarına yol açarak ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olur. 

Tedavi

Ciddi diz eklemi kireçlenmesi nedeniyle ağrı ve yürüme güçlüğü olan hastalarda amaç aktif yaşama devamın sağlanmasıdır. Bu amaçla öncelikle ilaç tedavisi, egzersiz, fizik tedavi ve diz içi hiyarüglonik asit veya PRP enjeksiyon yöntemleri denenir. Bu tedavilere rağmen şikayetler devam ediyorsa ameliyat önerilir. Cerrahi tedavide yıpranmış eklem yüzeyleri çıkarılarak yerine metal veya plastikten oluşan protezler koyulur. 
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)