Total Protez

Yazar Fethi BayarDiş Hekimi • 31 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Total Protez

Hastanın total protezi ile ilk tanışması oldukça sıkıntılı olacaktır. Özellikle nasıl kullanacağını bilmemesi ve ağız dokularının proteze hazır olmaması bu sıkıntıların en önemli sebebidir. Dil dudak ve yanaklar kastan oluşurlar. Dişler çekildiğinde bu boşlukları kas dokuları doldurur. Protezler ilk takıldıldığında protez kenarları kasların doldurduğu yerlere temas ettiğinden dolayı ilk birkaç gün zorluk olabilir. Daha sonra kasların proteze alışmasıyla beraber protezin tutuculuğunu artırıcı etkisi olur.


Protezler dudak ve yanakları destekleyerek kemik kaybından dolayı oluşan görsel bozuklukları düzeltir. Bunun yanında yüze uygun seçilmiş dişler ile çok estetik protezler yapılabilmektedir. Total protezlerle yemek yemeyi öğrenmek zor olsa da kısa sürede rahatlıkla yemek yenebilmektedir. Başlangıçta yumuşak ve küçük lokmalarla çift taraflı olarak çiğneme yapılmalıdır. Beynimiz refleks olarak yemeyi öğrendiğinde çiğneme işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Dilin proteze alışamamasından dolayı seslerde problem olabilir. Söylenmesinde problem olan kelimeleri söylemede ısrar edilmemesi gerekir çünkü zaman içinde bu sesler düzelir. İlk bir kaç gün dokuların uyum sağlaması için 24 saat boyunca takılması gerekir. Daha sonra dokuların dinlenmesi açısından geceleri çıkarılmalıdır. Hiç çıkarmak istemeyen hastalara gün içinde bir kaç saat çıkarılması önerilmektedir. Kemik desteği az olan protezlerde protez yapıştırıcıları kullanılabilir. Her akşam temizlenip her sabah yeni yapıştırıcı uygulandığında kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur.


Protezde karşılaşabileceğim sorunlardan bir taneside üst protezlere oranla alt protezlere alışmak daha zordur. Dil alt protezin oynamasına neden olmaktadır. Dil, dudak ve yanağın ısırılması normaldir. Yemeklerle beraber alınacak sıvı, gıdaların yumuşamasına ve çiğneme işleminin daha rahat olmasını sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)