Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 7 Eylül 2018 • Yorumlar:

Travmatik olayla ilgili anılar zihinde tekrar tekrar canlanır. Kişi sanki o anı yeniden yaşıyormuş gibi hisseder ve ciddi bir panik duygusu, çaresizlik ve endişe yaşar. Kişinin zihnine gelen bu olumsuz olay sonrası titreme, terleme, sıkıntı basması, kalp çarpıntısı, boğulacak gibi olma vb belirtiler görülür. Bazen kişi bu olayı gerçekten yaşıyormuş şeklinde tepkiler verebilir.

Kaçınma

Kişi travmatik olayı hatırlatan yerler, kişiler ve her türlü durumdan kaçınır. Olayı anımsamak istemez ve zorlayıcı düşünceleri yok etmek ister. Ancak olayı düşünmek istemese de zihninden bir türlü çıkaramaz. Kişinin kaçınma davranışı insanlardan ve toplumdan uzaklaşmasına neden olur neredeyse tüm günü odasında geçirmek ister.

Aşırı Uyarılma

Travma sonrası kişi sürekli tetikte bekler her an yeniden olayı yaşayacağına dair korku kaygılı bir bekleyişe neden olur. En ufak ses ya da çıtırtı irkilmesine neden olur. Kapının, telefonun çalması, aniden odaya giren kişiler, rüzgar sesi kişinin aşırı irkilmesine neden olur ve kalp çarpıntısı, sıkıntı hissi, terleme, boğuluyormuş gibi olma vb kaygı belirtileri ortaya çıkabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi

Kişinin ayrıntılı psikiyatrik değerlendirmesi sonrası ilaç ve psikoterapinin başlaması önem arz eder. Bu tür şikayetleri olan kişilerin çok zaman kaybetmeden bir uzman desteği alması ilerleyen zamanlarda daha ciddi sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilir.
Travma sonrası kişiler meydana gelen şikayetlerin tedavi ile düzelmeyeceğini düşünürler ve tedavi olma arayışından vazgeçebilirler. Ya da yaşamış olduğu olayları yeniden anlatmak istemediği ve olaylardan kaçındığı için tedaviye başvurmak istemeyebilirler. Ancak yaşamış oldukları travmanın izlerinin yok edilmesi ilaç tedavisi ve psikoterapi ile mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)