Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Yazar Gözde KençPsikolog • 17 Kasım 2018 • Yorumlar:

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Deprem, sel gibi doğal afetler, şiddet, işkence, istismar, taciz veya tecavüz gibi diğer insanlar tarafından maruz kalınan olaylar ya da trafik kazası, iş kazası, kayıp, hayati riski olan bir hastalık, ölüm gibi kişinin kontrolünde olmayan olaylar travmatik yaşam olayları olarak nitelendirilir.

Bu gibi olaylara maruz kalan kişilerin ruhsal bütünlüğünün ve sağlığının bozulma ihtimali söz konusudur. Böyle bir durum Travma Sonrası Stres Bozukluğu olarak adlandırılır.

Ancak travmatik yaşam olayına maruz kalan her kişi travma sonrası stres bozukluğu geliştirmez. Kişinin olayı nasıl algıladığı belirleyici bir önem taşımaktadır. Doğal afetlerin oluşturduğu travmalar daha kolay atlatılır çünkü kişi diğer insanlarla ortak bir kaderi paylaşıyordur.

Ancak insan eliyle oluşturulmuş travmaların atlatılması daha güçtür. Kişi “neden ben?” sorusuna takılı kalır ve bir cevap bulamaz veyahut da kendiyle ilgili olumsuz inançlar geliştirerek anlamlandırmaya çalışır. “Şanssızım, kötü şeyler hep beni bulur, değersizim” gibi. Aynı zamanda kendini suçlayıcı içerikler de oluşturabilir.

Örneğin “benim suçum, gecenin o saati dışarıda olmamalıydım” ya da “karşı gelmeseydim böyle olmazdı” gibi.

 

TSSB kendiliğinden düzelecek bir rahatsızlık değildir ve yardım alınmadığında kişinin özel, sosyal ve iş yaşamında işlev kaybına ve dolayısıyla da mutsuzluğa neden olur. Depresyonun, TSSB’ye eşlik ettiğine klinik gözlemlerimizde sıkça şahit olmaktayız.

Bu ve benzeri durumlarda kişinin mutlaka profesyonel bir destek alması gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)