Tükürük Bezi Hastalıklarında Botoks Kullanımı

Yazar Ali KahramanKulak Burun Boğaz Doktoru • 23 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Tükürük bezleri baş boyun bölgesinde, ağız içinde ve yutakta bulunur 3 çift majör (büyük) tükürük bezi ve çok sayıda minör (küçük) tükrük bezi bulunur. Majör tükürük bezleri birer çift olmak üzere parotis (kulak önü) submandibuler (çenealtı) sublingual (dil altı) tükürük bezleridir. Minör tükürük bezleri ağız içi ve yutakta serpilmiş halde binlerce adet bulunur.

İnsanoğlu günde ortalamüa 1lt tükürük salgılar. Konuşma ve yutkunma için normal tükürük salgısı şarttır. Tükürük salgısının artması ve azalmasına bağlı hastalıklar gelişebilir. Bu durumlarda botoxu tedavide kullanabiliyoruz.

Botox, clostridium botulinum denilen bir bakterinin toksinidir. Bu toksin kas sinir kavşağında asetilkolin (Ach) denilen kasın kasılmasını sağlayan maddenin salınmasını engeller. Ach aynı aynı zamanda sinir sisteminin sempatik ve parasempatik olan iki fonksiyonel bölümünün parasempatik kısmının çalışmasından sorumludur.Botoxun tükrük bezi hastalıklarında kullanımı 2 amaçlı olarak özetleyebiliriz.

1.ESTETİK

2. FONKSİYONEL

Estetik olarak bazen büyük tükürük bezleri parotis (kulak önü) ve submandibuler (çene altı) bez aşırı hipertrofiye (büyüme) olarak yüzde kulak önünde ve çene altında şişlik ve kontur bozulmasına neden olabilirler. Bu durumda bez içine yapılan botox enjeksiyoları ile bezler küçültülmekte ve kontur düzenlenmesi sağlanabilmektedir.

Fonksiyonel olarak tükürük bezi aşırı çalışması ile aşırı tükrük salgısı (salya) insanları sosyal ortamlarda rahatsız edebilmektedir. Normalde tükürük salgısı bazal (temel) ve aktive olmuş şeklinde olur. Hastalığa neden olan aşırı salgı durumunda bazal salgı genellikle normal olup aktive salgı (sinirlilik, heyecan, çok çalışma, çok konuşma vs. gibi durumlarda) artmıştır. Burada bazal salgıdan submandibuler ve sublingual bezler sorumlu iken aktive salgıdan parotis bezleri sorumludur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)