Tüp Bebek Nedir?

Normalde sperm ve yumurta kadın genital organında bulunan tüplerde buluşur.Tüp bebek ; oluşan bu doğal sürecin tamamen labaratuvar ortamında gerçekleştirilmesidir.Uygun tedavi ve takipler sonucunda oluşan yumurtalar toplanır.Toplanan yumurtalar labaratuvar ortamında eşin spermi ile birleştirilir.Embriyo gelişimi aşamaları labaratuvar ortamında embriyolog tarafından takip edilir.Sağlıklı gelişen embriyolar rahmin içine yerleştirilir.Doğal ortamda tüpler içinde gelişen embriyonun aşamalarını ; labaratuvar ortamında gerçekleştirildiği için, bu işlemin adına TÜP BEBEK denir

2-ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYAN ÇİFTLER NE ZAMANA KADAR DENEMELİ VE NE ZAMAN TÜP BEBEK DÜŞÜNMELİDİR?

Genel tanım olarak 1 yıllık düzenli ilişki yaşanmasına rağmen çocuk sahibi olunamama durumunda yardımcı üreme tekniklerine başvurulmalıdır. Ancak bu kural tüm çiftler için uygun değildir. Hastaya özel durumların varlığında bu süre daha da uzatılabilir, yada kısaltılabilir. Bu durumda en önemli belirteç hastanın yaşı, geçirilmiş jinekolojik ameliyatların varlığı ve yumurtalıkların doğurganlık kapasitesidir.

3-KADIN KISIRLIĞININ TESPİTİNDE HANGİ TESTLER YAPILIR?

Hastanın yaşına ve korunmasız ilişkisinin süresine göre iştenilen teknikler farklılık gösterir.Öncelikle adetin 3.günü yapılan hormon testleri ; yumurtalık rezervini direkt gösteren AMH testinden oluşur. Sperm ve yumurtanın buluştuğu yolların durumunu gösteren rahim filmi ile kadın üreme sistemi konusunda bilgi alınır.

4-ERKEK KISIRLIĞI TESPİTİNDE HANGİ TESTLER YAPILIR?

3 ya da 5 günlük cinsel perhis sonrasında yapılan sperm tahlili ile karar verilir. Sperm sayısının 15 milyonun üzerinde olması gereklidir. Ancak sadece bu sayı yeterli değildir. Spermlerin sayısının yanında, hareketlerinin ve şekillerininde normal olması gerekir. Erkeğin sperm sayısının ve şeklinin normal olması da çocuk sahibi olunabileceğini göstermez. Eşinin Üroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

5-TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Tüp bebek tedavisinde başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden birisidir.32 ve 35 yaş arasındaki kadınlarda yumurtalık rezervinde azalma meydana gelmektedir.35 ve 38 yaş hatta 43 yaş civarında kadınlarda yumurta rezervi büyük ölçüde tükenmektedir. Anne adaylarının 35 yaşına kadar doğurganlıklarını tamamlamalarını öneriyoruz.

Bu yol tüp bebek yolu ise 35 yaşına kadar tüp bebek işleminin yapılmış olması gereklidir.35 yaşından sonra uygulanan tüp bebek tedavisinin başarı oranının artması , genetik teknolojilerle mümkünleşmiştir.Bu yumurtalık rezervindeki düşüş o kadar dramatiktir ki 43 yaşından sonra yapılan tüp bebek başarı oranı %5 ten daha düşüktür.38 yaşından sonra IVF tedavisi ile gebelik şansı her yıl yaklaşık %10 civarında azalmaktadır. Dolayısıyla tüp bebek yöntemlerinin 35 yaşından önce yapılması son derece anlamlı ve yüz güldürücüdür.

6-TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN UZUN DÖNEMDE YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Tüp bebek işlemlerinin yaklaşık 40 yıldır uygulanmış olmasına rağmen kadın sağlığına herhangi bir etkisi yoktur. Hatta çocuk sahibi olamayan çiftlerin psikolojik yıpranmaları daha olumsuzdur. Ancak tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların uygun hastalara , uygun dozlarda uygulanmaması durumunda OHSS dediğimiz yumurtalığın aşırı uyarılması durumu oluşabilir.

7-TÜP BEBEKTE HİSTERESKOPİ NE ŞEKİLDE UYGULANIR?

Histereskopi rahim içinin optik sistemle değerlendirilmesidir. Tüp bebek uygulanacak hastalarda, tüp bebek işleminden önce transfer edilecek embriyonun tutunmasına engel olabilecek bir patolojik durumun var olup olmadığının tespitinde önemli bir unsurdur. Bu patolojilerin başında myom da gelmektedir. Histereskopi , tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanmasına neden olup, başarı oranını arttıracaktır. Tüp bebek uygulanacak hastalarda ; rahim içinde yapışıklık şüphesi varsa 2 veya üstü embriyo transferine rağmen gebelik oluşmadıysa yapılması kaçınılmazdır.

8-TÜP BEBEKTE KULLANILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ ?

Tüp bebek tedavisi kişiye özel programların belirlenmesi gereken bir tedavi yöntemidir. Çünkü oldukça dinamik nedenler mevcuttur.Kadının yaşı ,kadına ait hormonal parametreler , erkeğin sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi hepsi tedaviyi etkileyen parametrelerden bir tanesidir. Tüp bebek tedavisindeki ana amaç : 10 ile 20 arasında yumurta elde edilmesi , E2 değerinin 2500'ün altında olması ve kaliteli yumurta elde edilmesidir. Bu amaca ulaşmak için hastaya özel tedavi yöntemleri oluşturulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehtap Şentürk Çiçek Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)