Tüp Bebek Tedavi Süreci Nasıldır?

Tüp bebek tedavisi yapılması için bir kısıtlama yoktur, her infertil çiftte yapılabilir. Fakat genellikle bebek istemi ile gelen çiftlerde detaylı değerlendirme yapıldıktan sonra bekleme, yumurta takibi, aşılama, tüp bebek tedavisi, laparoskopi veya histeroskopi gibi yöntemlerle gebeliğe ulaşmak için planlama yapılır. Pek çok faktör bu yöntemlerden hangisinin seçileceğine karar vermede rol oynar. Öte yandan bazı çiftler başarı oranı en yüksek yöntem olduğu için doğrudan tüp bebek tedavisine geçmek istemektedir. Burada önemli olan tüp bebek tedavi başarısını olumsuz etkileyebilecek faktörleri tedaviye başlamadan önce ortaya koyarak düzelttikten sonra tüp bebek tedavisine geçmek olacaktır.

Peki tüp bebek tedavisine ne zaman başlanır? Genellikle adetin 2 ya da 3. günü yapılan ultrasonografide sorun yoksa tüp bebek tedavisine başlanabilir.

Peki tüp bebek tedavi süreci kaç gün sürer? Adetin 2-3. günlerinde başlanan tüp bebek tedavisi toplamda 17-20 gün sürmektedir. Takip ve muayeneler için bu süreçte doktor ile görüşme yapılması gereken gün sayısı maksimum 5 ya da 6’dır. Yani hastanede yatmak gerekmez ve bu süreçte yapılan hiçbir işlem ağrılı değildir.

Tüp bebek tedavisi nasıl başlar ve devam eder? Adetin 2-3. günü yapılan ultrasonografide bir sorun yoksa ve o gün yapılan hormon testleri normal işe yumurtalıkları uyarmak için göbek çevresine yapılacak küçük iğneler ile tedavi başlar. Bu iğneler insülin gibidir, cilt altına yapılır ve hastalar kendi kendilerine bu iğneleri yapabilir. Başka birisinin yardımına ihtiyaç yoktur. Yumurtalıkların uyarılma aşaması toplam 10-12 gün sürer ve bu süreçte yumurtalıklarda 5-15 civarı yumurta içeren kesecik yani folikül gelişimi amaçlanır. Bu folikül gelişim sürecinde kliniğe 3-4 kez gelmek yeterlidir, bu kontrollerde ultrasonografi yapılır, kanda estrojen ve progesteron gibi hormonların düzeyi kontrol edilir. Amaç kontrollü bir şekilde yumurtalıkların uyarılmasıdır. Böylece ne fazla ne de az olan bir yumurtalık uyarı süreci ile gelişen yumurtalarının alınması için hasta hazır hale gelir.

    Tüp bebek tedavisinde kaç yumurta alınır? Her kadında farklı sayıda ve kalitede yumurta oluşacaktır. Sayı aslında çok belirleyici değildir fakat en az 5 yumurta elde etmek iyi kalitede embryo gelişimine ulaşmak için istenen sayıdır. Fakat asıl önemli olan yumurta kalitesi ve sonrasında oluşacak embryoların kalitesidir. Yumurtalar, yumurtalıkların uyarılması neticesi foliküller belli boyutlara ulaşınca vaginal yoldan ince bir iğne ile hasta anestezi almış iken 15 dakikalık bir işlem ile dış ortama alınır. Yumurta toplama işlemi anestezi ile yapılır ve amaç ağrı olmadan yumurtaları alıp aynı gün erkekten alınan spermler kullanılarak mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenme işlemine tabi tutmaktır. Böylece embryolar oluşur, döllenmiş yumurtanın adı artık embryodur.

    Tüp bebek tedavisinde oluşan embryolar rahime ne zaman verilir? Embryolar oluştuktan sonra laboratuarda gelişimleri her gün kontrol edilir. Amaç en iyi embryoyu tespit etmektir. Eğer birden fazla iyi embryo olursa 1 ya da 2 tanesi rahime transfer edildikten sonra diğerleri dondurularak saklanabilir. Yıllar sonra 2. bir gebelik istendiğinde bu embryolar kullanılabilir. Embryolar laboratuarda en fazla 5 gün takip edilir ve genellikle yumurta toplandıktan sonraki 3, 4 ya da 5. günlerde embryo rahime transfer edilir.  

     Tüp bebek tedavisinde embryolar rahime verildikten kaç gün sonra gebelik anlaşılır? Embryo transferinden 9-12 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile embyonun rahime tutunup tutunmadığı yani gebelik anlaşılmaktadır. 

 

        Özetlersek, tüp bebek tedavi süreci adetin 2 ya da 3. günü başlanan, maksimum 20 gün süren, hastanede yatmayı gerektirmeyen, ağrılı olmayan, hasta dostu yani kolay uygulanabilen ilaçların kullanıldığı, sanılanın aksine kolay ve zahmetsiz bir süreçtir. Bu süreçte bulunduğunuz şehirde gezebilir ve stres düzeyinizi azaltacak faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Tedavi sürecinizin keyifli ve sonucun olumlu olması dileklerimizle…..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Banu Kumbak Aygün Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Banu Kumbak Aygün

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al