Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi klasik tüp bebek uygulaması ve mikroenjeksiyon olmak üzere iki şekilde yapılır. Yumurta ve spermler uygun bir ortamda bir araya getirilir. Tıbbi işlemden geçen spermler yumurtayı dölleyerek en kaliteli embriyoyu oluşmasına klasik tüp bebek yöntemi denir.

Mikroenjeksiyon yönteminde ise yumurtanın içerisine en güçlü, en kaliteli sperm hücresi mikroskobik bir iğne ile direk olarak yumurtanın içine enjekte eğilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır.

Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanır?

Tüp bebek kararı alındıktan sonra, adetin 2.veya 3.gününde kan testi ve  gelişen follikül sayısı tespit edilir. Kan testlerden (fsh,lh,E2,prolaktin ve progesteron )bakılır.Tedavi öncesi ultrason muayenesinde tüp bebek tedavisini engellebilecek bir rahatsızlığın olup olmadığını kontrol edilmesi gerekir. 

 Daha sonra  uygulanacak tedavi seçenekleri daha çok; kadının yaşına, kan tahliline, yumurtalık kapasitesine ve diğer değerlerine göre değişiklik göstermektedir. 

  

Gelişen embriyo sayısı ve kaliteleri pek çok faktöre bağlıdır. Tekrarlayan kötü embriyo kalitesinin nedeni genelde yumurtalara bağlıdır.  Genç hastaların yumurtalarında kromozom bozukluğu bulunma riski daha düşüktür ve gebelik sonuçları daha iyidir. Buna rağmen embriyolarının yaklaşık %20-40'ında kromozomal bozukluk vardır (anöploidi).

Bir diğer sorun ise spermin kalitesidir. Özellikle morfolojik olarak ciddi problemleri olan spermler ile yapılan işlemler sonucu gelişen embriyoların daha az kalitede olduğu bilinmektedir. 

Yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesi düşmekte ve embriyolarda kromozom bozukluğu bulunma riski artmaktadır

 Özellikle azospermik erkeklerden testislerden alınan olgunlaşmamış (spermatid) spermler ile dölleme yapıldığında embriyo kalitesi kötüdür ve bu embriyoların transferi ile gebelik elde edilme şansı düşüktür. Bu nedenle böyle sıkıntıları olan kişilerin tedavi ve takviye görmesi durumu bir miktar düzeltebilir.

Embriyo kalitesi kötü olan çiftlerde herhangi bir kromozom anormalliği yönünden genetik inceleme yapmak gerekir.  Bazen kadında veya erkekte dengeli olarak taşınan kromozom bozukluklarına (translokasyon) rastlanabilir.  

 Kadın ve erkeğe ait genetik bir problem saptandığında veya embriyolarda yüksek olasılıkla kromozom bozukluğu olmasından şüphe ediliyor ise yeni bir tüp bebek tedavisinde mutlaka preimplantasyon genetik tanı yöntemi uygulanmalıdır. 

 Kadın yaşının 37'nin üzerinde olması, erkeğin sperminde DNA bozukluğunu düşündüren bir semen örneği olması, tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebelik elde edilememesi gibi durumlarda kadın ve erkeğin periferik  karyotip tetkiki normal olsa dahi  yeni bir tüp bebek tedavisinde PGT yöntemi uygulanmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melahat Atasever Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)