Tüp Bebek Tedavisinde 5 Adımda Stresinizi Azaltın

Yazar Asena İrem UlusuPsikolog • 23 Ocak 2020 • Yorumlar:

1.Adım: Kendinize iyi bakın: Rahatlama/Gevşeme Tekniklerini kullanarak stresinizi azaltmaya çalışın. Bu teknikleri psikolojik destek alarak öğrenebilirsiniz.

Sosyalleşin: Kendinizi eve kapatmak yerine boş zamanlarınızı dışarıda değerlendirin.

Beslenmenize dikkat edin: Sağlıklı besinler tüketerek, gebe kalmanızı zorlaştırıcı etkisi olan yağlarınızdan kurtulun, bol bol egzersiz yapın; bu sayede vücut, endorfin hormonu salgılayacak ve siz de kendinizi mutlu hissedeceksiniz.

2.Adım:     Sosyal iletişiminizi düzenleyin: Sizi gerçekten iyi anlayan ve duygularınıza karşı duyarlı olan insanlarla bir araya gelin. Birlikte olduğunuzda iyi hissetmediğiniz özellikle gebe olan ya da bebekli arkadaşlarınızdan, rahatsız oluyorsanız, bir süre uzaklaşabilirsiniz.

 

3.Adım:    Acı verecek durumlardan kaçının:  Hamile yakınlarınıza, yeni bebek sahibi olmuş arkadaşlarınıza ya da sünnet töreni gibi aktivitelere olan katılımınızı azaltmaya çalışın. Burada suçlu hissetmenize yol açacak bir durum yok. Arkadaşlarınıza durumu şu şekilde açıklayabilirsiniz: 

          “Duygusal olarak hayatımın en zor zamanlarını yaşıyorum, bu sorunu aştıktan sonra bu durumu telafi etmeye çalışacağım.” Bundan başka açıklama yapmayın.

 

4.Adım:      Diğerleriyle “açık” konuşun: Başkalarının size destek olabilecekleri ve yardımı dokunabilecekleri durumları onlarla açıkça paylaşın. Durumunuza karşı duyarsız olan insanlarla bağınızı sıkı tutmayın. Tedavi süreci ile ilgili maruz kaldığınız ve cevaplamaktan yorulduğunuz sorulara karşı "tedavi sürecim devam ediyor, her şey doktorumun kontrolünde, eğer bir gelişme olursa zaten size haber vereceğim" şeklinde sınır koyucu karşılıklar verin. Ya da bu konuyla ilgili konuşmaktan yorulduğunuzu herhangi bir değişiklik olma ihtimalinde bunu onlarla paylaşacağınızı, siz konuyu açmadığınız müddetçe bu konuyla ilgili konuşmak istemediğinizi açıkça dile getirin. 

 

5.Adım:      Tedavi planını iyi kavrayın: Tedavi başarısız sonuçlanırsa bir sonraki adımın ne olacağı konusunda mutlaka doktorunuza danışın. Böylece, sadece bu tedavinin sonucuna bağımlı olmadığınızı öğrenmiş olacaksınız. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)