Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilenler -2-

Yazar Emel Türkoğlu • 27 Aralık 2018 • Yorumlar:

  • Tüp bebek kaç defa denenebilir?

Hastanın sağlığı ve imkanları elverdiği ölçüde deneme yapılabilir. Bilimsel olarak belirlenmiş bir sayı yoktur. En yüksek gebelik başarısı ilk 3 uygulamada elde edilir. İleri yaşlarda gebelik başarısı, azaldığından daha fazla sayıda tüp bebek deneme gerekebilir. Çok sayıda tüp bebek denemenin sağlık açısından kanıtlanmış herhangi bir sorunu yoktur.

  • Tüp bebek öncesi beslenmede nelere dikkat edilmelidir?

Dengesiz beslenme alışkanlığı düzeltilmelidir. Özellikle polikistik over sendromu olan hastalar kilo vermeli, glisemik indeksi düşük,karbonhidratlardan yoksun bir diyet yapmalıdır. Tüp bebek için önerilen özel bir beslenme rejimi yoktur. Bunun için gebelik planlayan hastalar gibi folik asit desteği başlanabilir. Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır. Kilolu ise kilo vermelidir. Vitamin ve demir eksiklikleri varsa yerine konmalıdır. Özellikle son yıllarda kadınlarda d vitamini eksikliği sık görülmektedir. Gebelik öncesi ve gebelikte D vitamini takviyesi gerekebilir.

  • Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Antagonist tedavi dediğimiz yeni tedavi protekolleri ile adet döneminde başlanan tedavi genellikle 15 günde sonuçlanabilmektedir. Hastanın merkeze 5-6 defa eşinin ise 1 defa gelmesi yeterli olmaktadır.

  • Tüp bebekte kullanılan ilaçlar yumurtaların erken bitmesine sebep olur mu?

Normalde kadında her ay büyümek için yola çıkan bir grup yumurta folliküllerinden birisi olgunlaşarak yumurtalama aşamasına gelmekte diğerlerinin büyümesi durmaktadır.

Yumurtalığı uyaran hormon iğneleri bu büyümeyi durduran folliküllerinde büyüyerek yumurtalama aşamasında gelmesini sağlamakta böylece 5-15 arasında yumurtanın olgunlaşarak toplanması mümkün olmaktadır. Yani zaten yola çıkmış ve tükenecek olan folliküller geliştirilmektedir. Dolayısı ile ilaçlara bağlı bir tükenme söz konusu değildir.

  • Biyokimyasal gebelik nedir?

Tüp bebek tedavisi sonrası hastanın gebelik testinin pozitif olması ancak ultrasonla görünür hale gelmeden düşmesi durumudur.

Embriyo transferden 10-12 gün sonra B- HC6 dediğimiz kanda gebelik testi yapılır. Sonuç pozitif gelirse 48 saat sonra 2. Bir test yapılarak sağlıklı yükselip yükselmediği izlenir. Sağlıklı bir yükselme varsa hasta 1 hafta sonra ultrason muayenesi için çağrılır. 5-6 haftada ultrasonda rahim içinde gebelik kesesinin görülmesi beklenir.B-HC6 sağlıklı yükselmiyorsa ultrasonda gebelik kesesi görülmeden değerler düşmeye başlamışsa biyokimyasal gebelik söz konusu olabilir. Herhangi bir tıbbi müdahale olmaksızın bir süre sonra kanama ile B-HC6 değeri gebelik düşer.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emel Türkoğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Emel Türkoğlu

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al