Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilenler -1-

Yazar Emel Türkoğlu • 27 Aralık 2018 • Yorumlar:

Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilenler

  • Çocuk istemi ile Tüp Bebek Merkezine ilk başvurduğumuzda neler yapılır?

Öncelikle hikayeniz dinlenerek yaşınız, evlilik süreniz sizin ve eşinizin geçirdiği hastalık ve ameliyatlar, adet düzeniniz bu konu ile ilgili almış olduğunuz tedaviler varsa bunlar sorgulanır. Jinekolojik muayene ve smear testi sonrası sizin ve eşinizin bazı tahlilleri istenir. Test sonucu bu değerlendirmeler sonrası hangi tedavinin en uygun olduğu belirlenir.

  • Diğer tedaviler denenmeden tüp bebek yöntemine geçilebilir mi?

Sperm sayısının çok az olması veya yokluğu, tüplerin iki taraflı tıkalı olması gibi nedenlerde diğer tedavilerden sonuç alınamayacağından doğrudan tüp bebek tedavisi uygulanır. Hastanın yaşı, evlilik süresi daha önceki, tedavilerin sonucu, yumurtalık rezervi gibi bir çok faktör değerlendirilerek gerekirse yumurta takibi, aşılama gibi diğer tedaviler denenmeden de tüp bebek yapılabilir.

  • Bir kadın en geç kaç yaşına kadar tüp bebek yaptırabilir?

Kadınlarda yumurtalık rezervi 35 yaşından sonra azalmaya başlar. Kişisel değişiklikler görülmekle beraber 40 yaşında bir kadında gebelik şansı yaklaşık %10 dur. 44 yaşından sonra ise bu rakam %1’den azdır.

  • Tüp bebek tedavisi sonrası istirahat edilmeli midir?

Embriyo transfer edildikten sonra hastanede 1-2 saat dinlenmek yeterlidir. Hasta daha sonra normal günlük yaşantısı ve aktivitelerine devam edebilir. Gebelik testi pozitif olursa da herhangi bir gebelik gibi düşünülmeli ve özel olarak bir istirahat gerektirmez.

Yapılan çalışmalar embriyo transfer sonrası yatak istirahatinin gebelik başarısını değiştirmediğini göstermiştir. Bu nedenle kliniğimizde hastamıza transfer günü istirahat etmesinin yeterli olduğunu, ertesi gün normal aktivitelerine dönebileceğini söyleriz.

  • Tüp bebek tedavisi başarısız olursa tekrar ne zaman tüp bebek yaptırabiliriz?

Eğer ilk kez tüp bebek yaptırılmış ve başarısızlıkla sonuçlanmışsa hastamıza moralini bozmadan yola devam etmesini öneririz. 1-2 ay sonra yeni bir deneme yapılabilir. 2 ve 3. denemeler de başarısızlıkla sonuçlanmışsa bazı genetik testler, histeroskopi gibi ek incelemeler yapıldıktan sonra tekrar bir tedaviye başlanabilir. Hasta fiziksel ve ruhsal olarak kendini hazırladıktan sonra yeni bir uygulamaya başlanabilir. Bu süre minimum 1 ay olmalıdır. Çiftin isteğine göre daha uzun bir aradan sonra da denenebilir Ancak ileri yaşlarda (38 yaş üstü) daha fazla beklenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emel Türkoğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Emel Türkoğlu

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al