Tüp Bebek ve Bağışıklık Sistemi

Yazar Ulun Uluğ • 11 Ocak 2019 • Yorumlar:

İmmünolojik İnfertiliteyi Teşhis Etmek

Bir takım faktörler, bir kadının sağlıklı hamilelik yeteneğini etkileyebilir. Otoimmün hastalık, annenin kanındaki inflamatuar sitokinlerin anormal gelişimi, aktive edilmiş immün hücrelerin yükselmesi, spermdeki proteinlere karşı bağışıklık yanıtı veya bir annenin hamile kaldığı zaman koruyucu hücreler üretememesi gibi immünolojik anormalliklerin öngörüsü Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, Multipl Skleroz, Polikistik Over Sendromu (PCOS), Endometriozis ve Lupus gibi durumlar embriyonun reddedilmesine yol açabilecek sağlık sorunlarından bazılarıdır. Stres ve beslenme faktörleri, annenin gebeliğe karşı bağışıklık toleransında rol oynayabilir.

Bununla birlikte, doktorlar hastayı embriyo proteinlerine tolerans yaratacak şekilde tedavi edebilir. Bir çiftin bağışıklık sistemi sorununun teşhisinde en doğru yöntem; tam kan çalışma paneli ve üreme tarihi üzerinden gerçekleştiriliyor. Elde edilen verilerin yanında endometrial biyopsi de yapılmaktadır.

Bağışıklık Sistemine Bağlı Düşükler nasıl önlenir?

Öncelikle düşükte hiçbir genetik neden bulunmadığından emin olmalısınız. Embriyo transferi veya düşükten sonra, doku analizi öncesinde saptanan genetik açıdan sağlıklı bir embriyo oluşumu, sağlıklı bir hamilelik oluşturmazsa, kadının düşük yapmasının altında yatan bir bağışıklık nedeninin olup olmadığını belirlemek için bağışıklık testi yapılması düşünülmelidir. Sorunun muhtemel kaynağı belirlenerek, düzeltmeye yarayan tedaviler verilebilir. Amaç, yaratılması gereken bağışıklık sorununa yardımcı olmaktır çünkü genetik sorunlar düşük için tek neden olamaz. Bu düşünce sonucunda düşüklerin en muhtemel nedenlerinden biri olarak bağışıklık sistemine odaklanılır. Bağışıklık sistemi düşük olan gebelerde; sistem sanki yabancı bir madde gibi embriyoya saldıracaktır. Ve embriyo bu durumdan kötü etkilenebilir.

Bağışıklık sisteminde tahammülsüzlüğün bir sonucu olarak düşük yaşamış hastalara, vücudun embriyoya karşı savunma yanıtını azaltmaya yardımcı olması için, genellikle bazı ilaçlarla birlikte diyet modifikasyonu ve steroid protokolü önerilir.

Kaliteli embriyolarla hamile kalmamış, genetik açıdan normal bir fetüsün düşük yaşadığı veya kalp atışı tespit edildikten sonra düşük yaşayan hastaların ailesinde oto-immün hastalıkları hikayesi varsa bu durumları doktorlarına bildirmelidir.

Bağışıklık Sistemi Embriyo Üzerine Etkisi

Gelişmekte olan embriyonun implante edilmesine izin vermek için, bazı hücreler aktif olarak rahmin astarını istila eder. Bu, yara iyileşmesi sırasında ortaya çıkan olaylara benzer bir inflamatuvar sürece yol açar. Enflamasyon oluşması önlenirse; implantasyon ilerleyemez ve bu süreçte enflamatuar moleküllerin ve hücrelerin önemini vurgular.

Bu pro-inflamatuar ortam, gebeliğin ilk 12 haftasında hakimdir. Takip eden 15 hafta boyunca, gelişmekte olan fetüs hızlı büyüme ve gelişme halindedir. Anti-inflamatuvar hücreler ve moleküller hakimdir.

Bazı fetal hücreler, babadan kaynaklanan hücre yüzeyi belirteçlerini veya antijenlerini ifade eder. Normal koşullar altında annenin bağışıklık sistemi bunları yabancı gibi algılar ve hücrelere saldırır.

Anti-inflamatuar bir ortamı teşvik eden beyaz kan hücresinin özel bir biçimi olan düzenleyici T hücreleri (Treg), bu gibi fetal hücreleri aktif olarak korur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ulun Uluğ Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ulun Uluğ

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al