Tüp Bebek ve İkiz Gebelik Olasılığı

Tüp bebek tedavisi, doğal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanır. Çiftlerde sperm sayısının 5mil/ml’nin altında ve sperm hareketliliği ve morfolojisinin düşük olduğu, kadın üreme kanallarının tıkalı olduğu durumlarda önerilir. Ayrıca; aşılama, yumurtlama tedavileri gibi diğer yardımcı üreme tedavilerine yanıt alınamayan gruplar da tüp bebek tedavisine alınır. Örneğin 3 kez IUI (aşılama) yapılıp netice alınamayan evli çiftler bu gruba dahildir. Son olarak yüzde 15 oranında açıklanan hiçbir sorunu olmadığı halde bebek sahibi olamayan çiftlere de tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin beslenme ve kilo konusuna dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenmeye dikkat etmek tüp bebek tedavisi sürecini olumlu etkiler. Tedaviye başlamadan 2-3 ay önce sigara ve alkol tüketimine son verip, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Sebze, süt ürünleri, yumurta, balık, bakliyatlar, meyve, kuruyemiş ve kuru meyveler tüketilmeye dikkat edilmelidir.

Nasıl uygulanır?

İşlem esnasında acı veya ağrı hissedilmemektedir. Toplama işlemi bittikten sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Hafif ilaçlar ile kolayca giderilebilen bu ağrı, kadının günlük yaşamına olumsuz bir etki etkisi yoktur.

Embriyo transferi tüp bebek tedavisindeki en kritik aşamadır. Tedavinin başarılı olup olmaması embriyoların tutup tutmamasına bağlıdır. Tüp bebek tedavisinde yönetmelik kuralları gereğince 35 yaş altındaki kadınlara 1 embriyo, 35 yaşın üstündeki kadınlara da 2 embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi de tüp bebek tedavisinde olabilecek çoğul gebeliklerin önüne geçilmeye çalışılmasıdır.

Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır ve sonuç öğrenilir. Başarısız bir sonuç alınırsa 1-2 ay sonra yeni bir tüp bebek denemesi yapılabilir. 2 ve 3. denemeler de başarısızlıkla sonuçlanmışsa bazı genetik testler, histeroskopi gibi ek incelemeler yapıldıktan sonra tekrar bir tedaviye başlanabilir.

 

Tüp bebek tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan birçok modern teknik vardır. IMSI; en iyi kalitedeki spermleri seçmek ve mikroenjeksiyon sonrası yüksek döllenme oranları elde etmek için kullanılan tekniktir. Mikrotese; mikroskop altında yapılan testis biyopsisidir. PGD (pregenetik diagnozis; genetik problemli çiftlerin embriyolarının incelenmesi ve sağlıklı olanlarının seçilmesidir. Asisthatching; lazer yardımıyla embriyo çeperinin inceltilmesidir. Frozen; embriyoların, spermlerin ve yumurtaların daha sonra kullanılmak üzere dondurularak saklanmasıdır. Embriyoskop; embriyo gelişiminin kamera altında takip edilmesi ve gelişimi sağlıklı olanların seçilmesidir. İmmünolojik tedaviler ve bağışıklık sistemi tedavileri.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seval Taşdemir Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)