Tüp Mide Ameliyatı Bilinmesi Gerekenler

Yazar Mehmet Tahir OruçGenel Cerrah • 18 Haziran 2018 • Yorumlar:

Mide vücudumuzda yediğimiz yiyeceklerin sindirilmeleri için ilk durak yeri olan yemek borusu ile 12 parmak bağırsağımız arasında yerleşmiş olan ve yenilen gıda miktarına bağlı olarak önemli oranlarda genişleyebilen bir organdır. Genişleme her zaman için dalak tarafındaki uzun ve genişleme kapasitesi yüksek olan Fundus adı verilen kısımdan olmaktadır. Tüp mide işte midenin genişleyebilen bu kısmının uygun cihazlar ile kesilip midenin bir tüp biçimini alması durumudur. Birkaç litre alabilen eski mide tüp biçimine getirilerek hacmi yaklaşık bir çay bardağı (100ml) miktarlarına indirilmiş olur. Mide küçültme olarak da adlandırılır.

Tüp mide (Mide Küçültme) nasıl yapılır?

Tüp mide ya da mide küçültme; cerrahi olarak uygulanan bir zayıflama yöntemidir. Genel anestezi yöntemi ile ameliyathanede uygulanır. Ameliyat öncesi hastaların gerekli tüm tetkik ve muayeneleri yapılır. Ameliyat öncesi en az 8 saatlik açlık gerekir. Ameliyattan bir gün önce kan pıhtılaşmasını önlemek için uygun dozda kan sulandırıcı yapılır. Hasta anestezi doktoru tarafından uyutulduktan sonra idrar sondası yerleştirilir.

Ameliyat kapalı denen Laparaskopik metod ile yapılır. Karın içine sokulan çok ince 30cm uzunluğunda kalem kalınlığında bir kamera yardımı ile birkaç adet 5 ila 10mm uzunluğunda cilt kesileri yapılarak yine kalemden daha ince ve uzun çubuklar karın içine yerleştirilir. Bu çubuklar sayesinde midenin büyük kısmındaki damarlar midenin çıkışından önceki 3-4cmden başlanarak çepeçevre kanama olmadan midenin yemek borusu ile birleştiği kısma kadar yapıştırlıp kesilir. Artık mide bir kumaş parçası gibi kolayca hareket ettirilir.

Anestezi doktorunun yardımı ile yaklaşık 70 cm uzunluğunda işaret parmağı kalınlığında slikon bir tüp ağız yolundan hastaya yutturulur. Tüp yemek borusundan ve mideden geçirilip midenin çıkışına kadar ilerletilir. Bu aşamadan sonra deyim yerinde ise tıpkı bir terzinin kumaşı biçmesi gibi Cerrah 5-7 adet stapler denilen aletlerin yardımı ile mideye yerleştirilmiş tüpün kılavuzluğunda mideyi küçültmek için mide çıkışından itibaren 4. cmden başlayarak mideyi yemek borusu ile birleştiği kısma kadar keser.

Stapler denilen bu aletler hem kalan mide tarafında hem de çıkarılacak mide tarafında dikiş hattı oluşturur. Staplerlerin kalitesi yapılan bu dikişlerin güvenliği için son derece önemlidir. Artık yeni midenin çapı neredeyse yerleştirilen bu tüpün çapına getirilmiş olur. Daha sonra kılavuz tüp ağız yolundan çıkarılır. Yeni mide artık gerçekten bir tüp şekline getirilmiş haldedir.

Oluşan yeni tüp şeklindeki midedeki dikişlerin iyi tutup tutmadığını anlamak için anestezi doktoru mideyi mavi boyalı sıvı ile şişirir. Buna kaçak testi denir. Eğer dikilen kısmlardan mavi boyalı sıvı gelir ise dikiş hattında sorun vardır demektir. Cerrah kaçak olan bu kısımları onarır. Bu test bazen hava ile de yapılır. Bazen her iki yöntemde birlikte kullanılır. Kesilen mide parçası karın içinden karın dışına çıkarılır.

Artık tüp mide yapımı tamamlanmış demektir. Karın içine tüp mide tarafına dren denilen ve kaçak yada kanamaların sonradan olabilme ihtimaline karşı küçük bir hortum yerleştirilir. Kesi yerleri dikilir ve ameliyat sonlandırılmış olur.


Hastanede ne kadar kalınır?
Her şey yolunda gider ise ortalama hastanede kalış süresi 3 gündür. Kalış süresi boyunca yine kan sulandırıcılar ilaçlar ve damar yolundan serum verilir. Bu durum genellikle 48 saat sürer. Bu süre boyunca hasta hiçbir şey içmez ve yemez.

Kaçak testi 3. günde yapıldıktan sonra az miktarlarda su içirilir. Sorun olmaz ise içinde protein oranı yüksek olan içimi kolay tadı hoş beslenme solüsyonları uygun miktarlarda içirilir. Her şey yolunda giderse 4. gün hastanın dreni çıkarılıp kullanması gereken ilaçlar yazılarak eve taburcu edilir.



Taburcu olduktan sonra nasıl beslenilir?

Doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları kullanmanız ve dediği şekilde beslenmeniz gerekir. Mideniz eskisine göre oldukça küçülmüş olduğu için eski alışkanlıkları bırakmanız gerekir. Örneğin bir bardak suyu birden içmek size ciddi sıkıntı yaratabilir. Yeni mideniz üzerindeki dikiş hattının zarar görmemesi için midenizi yüksek basınçtan korumanız gerekir.

Örneğin bir bardak su bir saat içinde tüketilmelidir. İlk bir ay bu açıdan oldukça önemli bir süredir. Size yazılan beslenme ürünü 10 gün boyunca yetecektir. Bunun yanında günde mutlaka 1.5-2.5 lt kadar su içmelisiniz. Et ve tavuk suyu çorbalarının sadece suyunu tüketebilirsiniz. Çok tuzlu olmayan ayran da bu süreçte size farklı bir tat olacaktır.

İlk iki haftayı bu şekilde tamamlamaya çalışmalısınız. İkinci haftadan sonra çok ince kıyılmış et ve tavuk suyu çorbalarına çeşitli sebzeler ekleyerek tatlandırıp içebilirsiniz. Birinci ayın sonunda doktorunuz size uygun beslenme programı verecektir. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır; bu nedenle en büyük özelliği gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması genellikle gerekmemektedir.


Ameliyat sonrası egzersiz?
Ev içi yürüyüşler ve biri eşliğinde ev dışı yürüyüşlere başlamanız gerekir. Hareket ile kilo verme süratiniz hızlanacak ve dinçleşeceksiniz. Bu sayede fazla yağlarınız kaslarınız sayesinde enerjiye dönüşerek eriyecektir. Ameliyat sonrası ilk ay içinde çok yorucu sıvı kaybettirici eksersizler yerine hafif yürüyüşler tercih edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Tahir Oruç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)