Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Tetkikler

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Operasyon öncesi yapılması gereken hazırlıkların en üstün kısmı tetkiklerin tamamlanmasıdır. EKG (kalp grafisi), SFT, akciğer grafisi, kan testi ve endoskopisi (reflü, ülser vb. hastalıklar için) yapılmalı ve anestezi doktoru tarafından onay alınması (doktor gerektiğinde dahiliye, kardiyoloji ve endokrinolojiye yönlendirmektedir) gerekmektedir. Tetkik öncesi ise 8 saat aç olma ve susuzluk gerekmektedir. Eğer diyabet olan hasta ile ilgili bir problem var ise, diyabetliğin dekort verilerek ertesi gün damar yolu ile kan alımı gerçekleştirilir ve diyabetliğin kortizol değeri kontrol edilmesi gerekir. Eğer bireyin reflüsel şikayeti var ise operasyon ile tedavi olup olamayacağı kontrol edilmeli veya diyabetliğin öncesinde tedavi ürünü kullanımı gerçekleştirilmelidir. Reflüsel şikayeti olan hastalarımıza endoskopi işlemi ile gastroenteroloji ile midesine bakılır. Bu sırada hastalara damar yolu ile sedasyon verilerek kısa süreli uyutma gerçekleştirilir.

Kan Tahlili

Ameliyat öncesinde yandaş hastalık varlığını araştırmak ve hücrelerinin değerleri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, kanama ve pıhtılaşma zamanları, kansızlık, enfeksiyon, ve kanama risklerini değerlendirmek amacıyla detaylı kan tahlili yapılır.

Akciğer Grafisi

Akciğer grafisi; akciğerlerin sağlıklı olup olmadığını ve kemik rahatsızlıkları, yumuşak doku rahatsızlıkları, kalp sorunları ve bronşektazi olup olmadığını tespit etmek için çekilir.

Tüm Batın USG

Tüp mide ameliyatından önce yapılan bir diğer tetkik de tüm batın ultrasonografisidir. Bu sayede karın içi yandaş problemlerin varlığı tespit edilir. Obez bireylerde safra kesesi taşı sıklıkla görülebilir. Safra kesesinde taş görüldüğü takdirde tüm mide ameliyatı ile birlikte safra kesesi ameliyatı da yapılabilir.

EKG (Elektro Kardiyografi)

Elektrokardiyografi kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Kalbin elektriksel aktivitesini (kalbin ritmini, frekansını, kalp atışlarının ritmini, yayılmasını ve reaksiyonun tekrar yok olması) ölçen bi cihazdır. Ameliyat öncesinde kalp ile ilgili detaylı bir değerlendirme yapmak için hastalara uygulanır.

SFT (Solunum Fonksiyon Testi)

Solunum fonksiyon testi, genel anestezi ve ameliyata bağlı solunumsal komplikasyon risklerinin önceden belirlenmesi ve riskli hastalarda ameliyat öncesinde gerekli olan önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Homa-IR B indeksi

Ameliyat öncesi yapılması gereken tetkiklerin biride Homa –IR dir. Homa-ır vücutta insülin direnci olup olmadığının tespiti için yapılır. Obezitede insülin direnci, gizli şeker ve aşikar şeker hastalığı ve çoğunlukla gözlemlenmektedir. Bazı hastalarda tanısı konmamış şeker hastalığı ile karşılaşılabiliniyor. Bu durumun bilinmesi yapılacak ameliyat yöntemine karar verilmesi açısından son derece önemlidir.

Anestezi Doktoru Muayenesi

Hastalar ameliyat sırasında alacakaları anesteziye uygunluk yönünden değerlendirilirler. Ameliyat sırasında anesteziye bağlı oluşabilecek komplikasyonları önlemek adına tedbir alınır. Herhangi bir problem görüldüğü takdirde kardiyoloji veya göğüs hastalıkları uzmanıyla görüşüp ameliyat öncesi dönemde tedavi önerilebilir.

Psikolog Muayenesi ve Psikolojik Değerlendirme

Tüp mide ameliyatı öncesinde psikolog muayenesi ile obezitenin ruhsal ve davranışsal nedenleri incelenir. ‘Gerçekten bu ameliyata hazırlar mı?, ne kadar araştırdılar?, kilo vermeyi gerçekten kendileri mi yoksa yakınları mı onları zorluyor?’ gibi soruları emin bir şekilde cevap vermeleri gerekir. Ayrıca uygulanacak ameliyat, anestezi, yapılacak işlemler, hastanede kalış süreleri, ameliyat sonrası dönemin nasıl geçeceği, ağrı duyup duymayacakları, konularda bilgilenmeleri ve karşılaşacakları olaylara bilinçli olarak kendilerini hazırlamaları gerekmektedir.

Endokrinoloji Muayenesi

Hastalarımızın kan tahlillerine bakılarak hormonal ve metabolik durumları etraflıca incelenir. Obeziteye yol açan hastalıklar tespit edilir . Ameliyat olmayı engelleyecek bir durum söz konusu ise önce problemi ortadan kaldırmak için uygun tedaviye başlanır. Tedavi takibi yapıldıktan sonra ameliyat olmaya engel bir durum kalmadıysa, ameliyata onay verilir.

Göğüs Hastalıkları Muayenesi

Hastalarımızın kan tahlillerine bakılarak ve akciğer grafisi incelenir. Ameliyat olmayı, anestezi almayı engelleyecek bir durum söz konusu ise önce problemi ortadan kaldırmak için uygun tedaviye başlanır. Tedavi takibi yapıldıktan sonra ameliyat olmaya engel bir durum kalmadıysa, ameliyata onay verilir.

Kulak Burun Boğaz Muayenesi

Hastada ameliyata engel olabilecek vücutta herhangi bir enfeksiyon varlığı muayene edilir. Eğer gribal bir durum varsa gerekli tedaviye başlanır. Enfeksiyonel durum ortadan kalktığında ameliyata onay verilir.

Kardiyoloji Muayenesi

Hastalarımızın kan tahlillerine bakılarak ve elektrokardiyografi incelenir. Ameliyat olmayı, anestezi almayı engelleyecek bir durum söz konusu ise önce problemi ortadan kaldırmak için uygun tedaviye başlanır. Tedavi takibi yapıldıktan sonra ameliyat olmaya engel bir durum kalmadıysa, ameliyata onay verilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)